Därför valde supertalangen Barcelona

Svenske agenten: Stressigt och kaos – suttit med många storklubbar

Supertalangen Frenkie De Jong valde Barcelona från ett smörgåsbord med storklubbar.

Det har varit kaos, enligt svenske stjärnagenten Hasan Cetinkaya.

– Telefonen har suttit fast vid örat i ett år. Han tog beslutet för några dagar sedan. Barcelona ville låsa in diamanten redan nu, säger Cetinkaya till Sportbladet.

Igår blev det officiellt att Frenkie De Jong, 21, skrivit på för Barcelona.

Det blev ett femårskontrakt. Prissumman landade på 768 miljoner kronor plus 112 miljoner kronor i garanterade bonusar. Totalt 880 miljoner kronor.

– Det är rekord för holländsk fotboll. Det har varit en fantastisk karriärplanering. Han har ett dna som hör hemma i Barcelona. Jag är övertygad om att han är en blivande Ballon d’Or-vinnare, säger agenten Hasan Cetinkaya som gjorde affären ihop med sin kollega Ali Dursun.

Slog van Dijk

De Jong är därmed den dyraste holländske spelaren i historien, tidigare var det Virgil van Dijk på 837 miljoner kronor när försvararen skrev på för Liverpool.

Barcelona var inte ensamma om att jaga De Jong. För ett och ett halvt år sedan började flera klubbar försöka locka till sig 21-åringen. Sedan dess har det varit mängder med möten med klubbarna, telefonen har ringt varje dag.

I slutet handlade det om Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain och Barcelona.

– Det har varit ett stressigt år där vi har suttit med varenda storklubb i världen. Man har kunnat läsa om rykten och spekulationer om hans framtid överallt, och klubbar har gjort allt för att få honom. Han har en nyckelroll i det holländska landslaget och de har gått bra för de, det har gjort att hans värde har gått upp. Trycket har hela tiden ökat, det har varit kaos.

”Har inte velat göra det innan”

Cetinkaya berättar att De Jong bestämde sig i fredags.

– Han har inte velat göra det innan. Det är ett svårt beslut, det är inte lätt att tacka nej till andra fina klubbar.

– När man gör den här typen av affärer kan det ta upp till ett år innan allt är på plats.

Det har varit mycket skriverier. De Telegraaf skrev att han var klar för PSG i december.

– Så är det ju när den är den här typen av spelare, det är massivt tryck från internationell press. Allt kan ändras in i det sista, man ska inte tro på vad tidningar skriver förrän det är klart.

Hasan Cetinkaya, Josep Maria Bartomeu, Frenkie De Jong och Ali Dursun.
Hasan Cetinkaya, Josep Maria Bartomeu, Frenkie De Jong och Ali Dursun.

Barcelonas dna är Frenkies spelstil

Varför blev det Barcelona?

– Det är ett lag som spelar fantastisk fotboll, hans fotboll. Barcelonas dna är Frenkies spelstil. Det har varit en dröm för honom att spela där. Sen har de en historia med många holländare som har varit där, Johan Cruyff, Ronald Koeman och Patrick Kluivert.

Vad lockade de andra klubbarna med?

– Jag vill inte gå in på hur diskussionerna har gått. Men det är klart, City är en fantastisk klubb med en av världens bästa tränare i Guardiola, att utvecklas under honom lockar. PSG har sitt dreamteam med Neymar, Mbappe, Cavani och kompani - de ville ha honom i nyckelroll där. Ett lyxproblem för Frenkie, men det gäller att välja rätt.

Varför presenteras han nu?

– De vet att det är svårt att få tag på såna här spelare och de ville få det klart så fort som möjligt. Man vill låsa diamanten redan nu.

Cetinkaya har en rad spelare i det svenska landslaget, bland andra Victor Nilsson Lindelöf, Robin Olsen och Emil Forsberg. Men den här transfer var något annorlunda då många av de största klubbarna var inblandade.

– Jag har inte varit med om något liknande. Jag beundrar verkligen Frenkie som har kunnat hantera det här och presterat på absoluta toppnivå. Han har snarare blivit bättre, säger han.

De Jong kommer att stanna kvar i Ajax till sommaren, sen flyttar han till Barcelona.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.