Mejla

Simon Bank

Nu ska Zlatan visa att snacket bara är fjanteri

Foto: AP
Kreativa duon: Xavi och Iniesta.

BARCELONA. Zlatan Ibrahimovic kom hit för att betvinga det han kallade för ”den där jävla Champions”.

Han tänkte nog på vår och slutspel.

Han tänkte nog inte att han skulle behöva stå med ryggen mot väggen och stirra ner i en bekant, blåsvart avgrund.

Men lik förbannat.

Först värmer han upp tillsammans med en av Barcelonas fystränare. Lite jogging, ett par lätta stretchövningar. Sen testar han låret lite. Först med ett par lätta ryck, sedan trycker han till bollen rejält med vänsterfoten, på det där sättet som brukar tala om om det ens finns en möjlighet att spela fotboll.

Möjligheten finns.

Zlatan Ibrahimovic kan spela, förmodligen, han avslutar med att delta i Barças spelövningar, medan Leo Messi fortsätter jogga runt planen i lågt tempo.

Barcelona är en stad av muskler som spänns till bristningsgränsen.

Tidningarna är nervösa, supportrarna är nervösa, Pep Guardiola kliver upp bakom podiet i Sala Paris inne på Camp Nou – och ger ett korrekt, men lite nervöst intryck.

– Om fansen är nervösa när de kommer så ska de se att de blir glada efter fem, tio minuter av matchen, lovar han.

”Vi vinner tillsammans”

Men löften är inget värda, för Barça har redan slarvat bort allt som de hängde upp dem på. Det krävs en universitetsexamen i tabellräkning för att reda ut alla förutsättningar inför den här matchen, men en sak är enkel:

Om Rubin Kazan slår Dynamo Kiev är Barcelona 90 minuter och en förlust ifrån att vara ute ur Champions League.

– Vi vinner tillsammans och vi förlorar tillsammans, säger Pep.

Och jag älskar det här.

Peps Barcelona är så snyggt, så välartat, så präktigt och i alla stycken formidabelt att jag önskar mig en skurk som kan locka fram deras sanna jag, deras hårda kanter och deras äkta briljans.

José Mourinho är det exakta svaret på den önskan.

Han har arbetat i FC Barcelona i fyra år, som assisterande tränare under Sir Bobby Robson och Louis van Gaal. Sedan åkte han ut och erövrade Europa. Han har kommit tillbaka med Chelsea, bråkat med Anders Frisk, firat en Drogba-kvittering med att gräsfläcksglida på knäna framför hela Camp Nou.

Aldrig förlorat två raka hemma

Nu är han här igen, med sin Armani-scarf och sitt självklara sätt.

Han sätter sig på samma stol som Andrés Iniesta ska sitta på en stund senare. Iniesta bär babyblå träningströja, och det är svårt att få ihop de där två i samma värld.

En fullblodsfrustande superhingst från Setúbal mot en briljant liten teletubby från Albacete. En härförare för en främlingslegion mot en representant för världens främsta fotbollsskola.

Barça har aldrig förlorat två raka hemmamatcher i Europaspelet, men de är genuint illa ute den här gången.

Något oidipalt

Messi – världens bäste – är skadad och förmodligen borta. Zlatans status är, oavsett om han spelar eller inte, lite osäker. Svininfluensan härjar i truppen. Och de möter ett elakt ånglok från Milano, som har kappsäcken full av dramaturgiskt dräpande poänger.

Ni vet: Samuel Eto’o kommer tillbaka för första gången.

Ni vet: Diego Milito har sin lillebror Gabriel i Barça.

Ni vet: Thiago Motta och Quaresma har spelat här.

Och ni vet: Zlatan Ibrahimovic.

Solen skiner över Katalonien, det är varmt nog för att sitta på en uteservering och läsa dagens tidningar i bara skjortärmarna. Men det är en iskall utmaning som Zlatan Ibrahimovic står inför i kväll.

Det finns något oidipalt över det, med Zlatan som sonen som ska ta livet av pappa Mourinhos Champions League-drömmar.

När han spelade i Italien gick Inter runt med spanska sjukan, de åkte ut i Valencia och i Villarreal så Zlatan gjorde det enda logiska och flyttade till Spanien istället.

Och då kommer alltså Inter efter honom, som en blåsvart skugga, för att sparka ut honom igen.

Mourinho säger att Inter är ett bättre lag nu, att det är mer ”hans” Inter nu. Och jag håller med honom.

Inter är bättre nu, men det är Ibrahimovic också. Friare, mer lekfull, med fem gånger mer understöd att hälla sin genialitet över.

Vad gör de med bollen?

Men lik förbannat står han där ensam nu.

Eller, inte ensam, förstås. Han har världens bästa kreativa duo bakom sig – men det är nu som Barcelona behöver Zlatan Ibrahimovic, det är nu de vill se att det där pratet om att han är en spelare för små matcher bara är fjanterier.

Leo Messi är (förmodligen) borta, Titi Henry är (förmodligen) i obalans och gör inte mål längre. Xavi och Iniesta kommer att få arbeta hårdare än på evigheter med bollen, mot ett hårt och smart Inter som numera kan anfalla med både genialitet (Sneijder, om han är hel nog) och djupledsfart (Cambiasso).

Barcelona kommer att ha bollen, det har de alltid på Camp Nou.

Frågan är vad de gör med den när de närmar sig straffområdet. I Inter var svaret på den frågan alltid ”Zlatan Ibrahimovic”.

Nu ska han visa att det gäller här också, i den här tröjan och när avgrunden öppnat sig under fötterna.

avSimon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM