Europas mest dödliga skor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-01

Sportbladets Lasse Sandlin: Håll utkik efter Baros blå superdojor i kväll

SINTRA

Håll utkik efter tjecken Milan Baros blå superdojor i kvällens semifinal!

Dom som är EM:s målfarligaste.

Fem mål hittills. Mål i samtliga fyra matcher.

Själv for jag i veckan upp till det tjeckiska baslägret i den världsarvsutnämnda bergsstaden Sintra för att titta närmare på dessa 196 gram lätta underverk av märket Nike Mercurial Vapor.

Baros såg jag som hastigast - superskorna var undanstoppade.

Milan Baros tillhörde inte heller dom utvalda på den dagens pressträff, där istället målvakten Petr Cech (snart Chelsea), mittfältaren Stepan Vachousek (Marseille) samt backarna Zdenek Grygera (Ajax) och David Rozehnal (Club Brugge) stod för underhållningen.

Baros stod och hängde på ett staket utanför Sintrenses (div 2 i våras - div 3 i höst) arena efter den hemliga träning, som faktiskt inte var så hemlig, som det från början hade sagts.

Skorna?

- Dom använder jag bara på matcherna. Har gjort det sedan jag gjorde comeback i landslaget efter skadan, berättar han.

Irland borta, alltså, i mars, då han efter sex månaders bortavaro gjorde tjeckernas enda mål i lagets första förlustmatch (1-2) efter 21 landskamper i rad utan förlust.

Sen dess har den pilsnabbe tvåfotade Liverpoolanfallaren spottat in mål i landslaget samtidigt som han av Gerard Houllier blev utfryst i klubblaget; lite speltid - ett enda mål.

Av Tjeckiens 18 mål i år har Milan Baros däremot gjort hälften, och han är nu uppe i 21 mål på 29 landskamper.

Fantastiskt målsnitt

0,72 mål/match - ett fantastiskt snitt i modern fotboll.

För att jämföra med svenska målskyttar: exakt samma antal mål och landskamper som Landskronas och Helsingborgs Albin Dahl (1919-31), som med det snittet är elva bland tidernas svenskar.

Ingen av de tio före honom har spelat senare än 1961 (Rune Börjesson).

Bara för att du ska fatta något av Milan Baros storhet.

Eller om det nu var skorna...

- Dom har vi gömt i ett bankfack, så att dom inte ska bli stulna, skämtar lagkompisen Tomas Rosicky.

Får jag inte se några skor i bluestakt, så får jag i alla fall äta härligt salt bogfläsk på bröd, nygrillat utanför presstältet, tillsammans med Miroslav Beranek, den i höstas från Slavia Prag sparkade tränaren som nu enbart är Karel Brückners assisterande coach.

Njuter av livet

En trevlig man som uppskattar grillköttet lika mycket som jag, samtidigt som Sintras borgmästare Fernando Seara springer och hämtar mer rödvin, som han först kyler ned med kallvattnet i handfatet.

Vi avböjer båda.

Det är för tidigt och för varmt både för det lokala rödtjutet och det hemifrån Plzen medförda ölet.

Beranek talar då hellre om sin skyddsling målvakten Petr Cech, som han tränat i både klubblag (Chmel Blsany, 1999-01) och i U21-landslaget:

- Redan för tre år sedan sa jag, att han skulle kunna bli en av världens allra bästa målvakter.

Det var Sintra, denna märkliga bergsstad några mil utanför Lissabon, som av Lord Byron kallades "världens vackraste by"; ett möjligen något förhastat omdöme eftersom detta skedde 1809 under Byrons första utlandsresa och han då endast var 21 år.

Med EM-guld i sikte

En tillflyktsort för sorgsna engelska poeter har staden dock alltid varit. Nu också för tjeckiska fotbollsspelare med EM-guld i sikte.

Tjeckien är en ung nation, sedan Tjeckoslovakien 1 januari 1993 delades i två länder, men man har redan hunnit ta ett EM-silver; 1996.

Idag möter Tjeckien Grekland i Porto som storfavoriter i den andra semifinalen, vilket borde innebära en önskefinal på söndag, Portugal-Tjeckien.

Till sist lite frågesport i EM-tider.

Ta Sveriges senaste matcher mot vart och ett av de fyra semifinallagen och frågan är: vilket är då det enda av dessa fyra lag som besegrat Sverige under ordinarie matchtid?

Holland? Nej, 0-0 i lördags.

Portugal? Nej, 2-2 i våras.

Tjeckien? Nej, 3-3 hösten 2002?

Grekland? Rätt svarat! 2-1 i Norrköping i augusti 2003.

Han gör var annat Tjeckiskt mål

Han gör var annat tjeckiskt mål

EM:s skytteligaledare Milan Baros har gjort hälften av Tjeckiens landslagsmål i år: nio av 18.

Lasse Sandlin