Arsenal skakas – av läckta bilder

”Helt borta – såg ut att svimma”

avAndreas Käck, Per Bohman

FOTBOLL

Arsenal går som tåget i Premier League.

Men nu sprids en video som lär väcka reaktioner.

Flera av lagets största stjärnor syns dricka alkohol, röka cigaretter och inhalera lustgas – dagar före säsongspremiären.

Det är tidningen The Sun som kommit över bilderna, som är från så kallad CCTV, alltså övervakningskameror. Där syns flera av Arsenals största stjärnor – bland andra Alexandre Lacazette, Mesut Özil, Pierre-Emerick Aubameyang, Matteo Guendouzi och Sead Kolasinac – dricka alkohol, röka cigaretter och inhalera lustgas via ballonger, något som i England kallas för ”hippy crack” (hipster-crack”).

Lustgas är en molekyl som konkurrerar ut syremolekylerna och utsätter hjärnan för syrebrist. Det ger ett kort rus på cirka 20 sekunder och kan beskrivas som en berusning eller en ”utanför-kroppen-upplevelse”.

Det är inte olagligt att inhalera gasen, däremot är det i England förbjudet att sälja den över desk till minderåriga på grund av risken att de ska just inhalera den.

På övervakningsbilderna syns – förutom lustgasballongerna – även dyra vodka- och whisky-flaskor i prisklasserna 20-25 000 kronor.

”Var helt borta”

En källa säger till The Sun att det gick vilt till.

– De tog med sig flera lådor med lustgaspatroner. De blev helt borta när de inhalerade gasen, vissa av dem såg ut att svimma. Det gick ganska vilt till. Özil såg ut att svimma. Det var helt otroligt att se så kallade toppidrottare och förebilder ta risker med sådana farliga substanser. Om deras supportrar – eller tränare – hade sett vad som pågick hade de varit skärrade, säger källan.

Samma uppgiftslämnare uppger att flera av spelarna var kvar till 4-tiden på morgonen, och det hela ska ha skett några dagar före säsongspremiären.

Förbjud fruktjuice

Arsenals tränare Unai Emery – ny inför säsongen – är hård med reglerna för sina spelare. Han har bland annat förbjudit fruktjuice (!) på träningsanläggningen på grund av att det innehåller för mycket socker.

– Om Emery är missnöjd när spelarna dricker juice så undrar man ju hur han känner inför lustgas och vodka? Visst, det var länge sedan det här hände och laget är inne i en bra period just nu, men han kan knappast låta den här sortens beteende passera obemärkt förbi, speciellt inte när det handlar om så pass framstående spelare, säger källan till The Sun.

Under måndagen bemötte Arsenal uppgifterna med ett kort pressmeddelande.

”Vi kommer att samtala med spelarna om det här och påminna om deras ansvar som representanter för klubben”, skriver Arsenal enligt brittiska medier.

Skärmdump från The Sun.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM