Säsongens sämsta mejl

Av: Sportbladet.se

Publicerad:

Landslagssäsongen går in på sluttampen och Football Radical gör ett snabbt bokslut över Sverige, Granen och Uefas enda riktigt briljanta idé i närtid.

I veckans avsnitt pratas det också Fifas Ryder Cup-upplägg, ortodoxa fotbollsjudar, oortodoxa rasprofileringar, fransk förlustmentalitet, tredjemålvakter och så hälsar vi på några gamla poddkompisar som är klara för Afrikanska mästerskapet.

Har Steven Gerrards rynka mellan ögonen en rent klimatrelaterad förklaring? Simon tror det och Johanna bygger på med sina egna teorier om vad lite snett regn (och korta kjolar) gör eller inte gör med en befolkning som har annat att oja sig över.

Veckans Football Radical tar annars sitt avstamp i världens kanske bästa klubbfotbollsmöte på damsidan, det mellan PSG och Lyon. Frankrike laddar för ännu ett succé-VM, men frågan är om det är Marie Antoinette som ska bära nationens öde på sina axlar nästa sommar. Det har ju gått dåligt förr. Tack och lov, för fransoserna, så vårdar de sina idrottstrauman.

– Segrar är banala, det är förlusterna man minns i Frankrike, fastslår Simon.

”Gäller inte för mycket”

Inför tisdagens Nations League-möte med Ryssland utvärderar Johanna och Simon turneringen så här långt och konstaterar att det, förvisso i konkurrens med väldigt många dåliga idéer, är ett av de bättre projekten Uefa sjösatt i modern tid.

– Det är matcher som gäller något, men det gäller ändå inte för mycket, säger Simon.

Johanna gör ett nedslag hos två gamla Football Radical-vänner som just kvalat in till Afrikanska mästerskapet, detta trots att en e-mailmiss gjorde att Senegal fick klara sig utan en av sina stjärnor i sanningens ögonblick.
På lördag är det dags för returmötet i finalen i Copa Libertadores och Johanna reder ut varför flera av Boca Juniors judisk-ortodoxa supportrar tar flyget till Spanien för att kunna se finalmatcherna.

”Ser ut som telefonhytter”

Hon bjuder också på en totalt opåkallad rasprofilering av argentinska fotbollsspelare:

– Den här kroppen finns ingen annanstans, de som ser ut som telefonhytter. Det är speciell en fysik som är jättefrekvent i finalen i Copa Libertadores.

Vi får dessutom en ännu mindre påbjuden inblick i Johannas egen erfarenhet av argentinska män.

Simon teoretiserar kring varför fotbollsspelare fattar så katastrofalt dåliga ekonomiska beslut efter den aktiva karriären och berättar vilken klubb i Europa som baxar sina spelare igenom studentexamen med ett hundraprocentigt utfall. Han spånar dessutom loss kring fenomenet tredjemålvakter och vilken roll de överhuvudtaget förväntas ha i ett lag. Är de bara där för att Juninho ska mörsa frisparkar på dem efter träning?

Dessutom: Elena Ferrante, Bob Marleys tolv apostlar och Turks- och Caicosöarna.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.