Rooney räddade poäng för Everton

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

Liverpool låg i ledning och hade total kontroll på derbyt mot Everton.

Då tystade Wayne Rooney Anfield från straffpunkten – och fick samtidigt Old Trafford att jubla.

– Jag förstår inte varför domaren gör så (blåser straff), säger Jürgen Klopp efter 1–1-mötet.

Foto: LEE SMITH

Tränaren Jürgen Klopp har på sistone flitigt roterat i sitt Liverpool. Inför mötet med Everton satt både Philippe Coutinho och Roberto Firmino på bänken. I anfallet satsade i stället tysken på unge Dominic Solanke, med Mohamed Salah strax bakom.

Liverpool rivstartade och var också nära att komma igenom den första kvarten. Därefter väntade en segdragen halvlek med ett Everton som säkrade upp bakåt.

Salah upp i skytteligaledning

Inte förrän tre minuter innan paus kom första målet. Salah stod för ett fint solonummer, överlistade både försvarare och Jordan Pickford och dundrade in sitt 13:e mål för säsongen.

– Jag satt under sommaren och sa att jag trodde att han skulle bli sommarens värvning och det är ju inte ofta man har rätt i såna sianden men den gången kändes det tydligt att det här kommer bli riktigt bra, säger Sportbladets Erik Niva i Viasat.

– Everton betalar nästan lika mycket för Gylfi Sigurdsson som är flera år äldre och det är väl klart att det är svårt att inte göra den typen av jämförelser när Salah gör mål som en skyttekung och spelar på det här sättet.

Det hade kunnat stå 2–0 i halvtid. Sadio Mané kom rusade med bollen mot Evertons mål och hade tre spelare med sig – men valde att avsluta själv. Skottet blev inte speciellt lyckat och smet en bra bit utanför den bortre stolpen.

Kallduschen kom i den 76:e minuten. Efter total kontroll av matchen från Liverpool gick Dominic Calvert-Lewin omkull i hemmalagets straffområde efter en liten tryckare i ryggen från Dejan Lovren. Domaren Craig Pawson tvekade inte innan han blåste till Evertons fördel Wayne Rooney stegade fram och slog hårt in straffen mitt i målet.

Kvitteringen fick självfallet bortaföljet att jubla – samt publiken som redan hade tagit sig till Old Trafford inför Manchesterderbyt. Åskådarna ska enligt Samuel Luckhurst, journalist på Manchester Evening News, ha skanderat ”Rooney, Rooney, Rooney” när de informerades om att den förre United-spelaren gjort mål.

Klopp: ”Vill inte svara på frågor”

– Jag förstår inte varför domaren gör så (blåser straff). Jag svor inte. Men det var bara ett lag som försökte vinna över 95 minuter. Det andra laget befann sig inte ens i vår box och hade inte ett enda skott på mål bortsett från straffen, säger en frustrerad Jürgen Klopp.

1–1 stod sig matchen ut vilket innebär att Sam Allardyces Everton klättrar till en nionde plats i tabellen. Liverpool är fortsatt fyra.

På presskonferensen efter matchen hamnade Klopp i en hätsk diskussion med brittisk media, främst angående straffen.

Tränaren ska ha frågat den samlade journalistkåren hur många som tyckte att det var straff varpå majoriteten sträckte upp ena handen i luften.

– Lovren går inte in för tufft. Calvert-Lewin tar ett steg och en hand är uppe i ryggen. Tycker du att det är straff så säg det. Men tror du att det ändrar min uppfattning? undrade Jürgen Klopp surt.

– Jag vill bara prata med människor som förstår sig på fotboll. Jag är ledsen, jag har fel och ni har rätt. Uppenbarligen har jag ingen lust att svara på era frågor.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Bästa målskyttarna i Premier Leagues historia 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM