Vågar du chansa i kväll, Svennis?

Foto: PALLAR HAN TRYCKET? Kan Svennis visa lite svenskt stål när hela fotbolls-England, inklusive Rooney själv, vill se United-stjärnan spela i kväll?
FOTBOLL

Nürnberg

Det talas så ofta om dessa svenska stålmän.

Kommer du från Fagersta eller Borlänge

eller Sandviken eller Luleå eller nån av sjuttio andra platser med stålverk och samtidigt sysslar med idrott, då får du förr eller senare posera i en Stålmansdräkt i en tidning.

Men i Torsby, då... finns det folk av stål där?

Det är en fråga hela England ställer sig i dag.

Det är faktiskt större än så, det är en fråga hela fotbollsvärlden vill ha svar på:

Pallar Sven-Göran Eriksson, den timide värmlänningen, för det våldsamma tryck han nu utsätts för i Wayne Rooney-frågan?

- Wayne är redo för spel. Han är skadefri. Jag har inte bestämt om jag ska använda honom mot Trinidad-Tobago, jag vill sova på saken, sa Svennis i går.

Då bör ni känna till bakgrunden:

I förra veckan gjorde Svennis sitt mest bejublade framtränade under sina drygt fem år som engelsk manager när han tog ställning MOT Manchester United och förklarade:

- Det är jag som är boss. Jag och Wayne bestämmer när han ska spela, ingen annan.

Ljug och påhitt

Sen dess har det varit de vanliga engelska tabloidlögnerna om Rooney-affären, hit och dit. Senast natten till i går rapporterade Drevet med Schakalen i spetsen att FA:s ordförande Brian Barwick förbjudit Svennis att ta med Rooney i dagens match.

Det var självklart bara ljug och påhitt. Det är helt otroligt att vi andra går på det varje gång.

- Det som sagts i fallet är en total lögn, sa Svennis i Nürnberg i går.

- Jag har haft ett trevligt samtal med min chef på FA, men jag har full handlingsfrihet. Jag har inte fått några order.

Det som komplicerar bliden är att den oberoende ortopediske experten Angus Wallace, ansedd som Storbritanniens kunnigaste på brutna mellanfotsben, i skrivande stund är på väg till Tyskland för att undersöka Wayne Rooney en sista gång.

Det kan jag avslöja exklusivt. Här och nu.

Detta är på begäran av det mäktiga Manchester United.

Men betyder det nåt?

Vad händer om doktor Wallace säger "Nej, Rooney är inte redo än"?

Kommer den där nytuffa Svennis-fasaden att spricka då? Vågar han ta risken? Har han stake nog att stå kvar vid sitt eget omdöme "Wayne är skadefri, jag bestämmer?"

Kort sagt:

Kan han visa lite svenskt stål nu när hela fotbolls-England (och Rooney själv) vill se United-stjärnan på planen i kväll?

Jag står fast vid jag har skrivit hela tiden - Rooney kommer att få göra ett inhopp i andra halvlek, sen spelar han från start mot Sverige.

Jag har till och med slagit vad om tio euro med Sunday Mirrors Paul Smith, som bestämt hävdar att allt är en bluff, att Rooney inte kommer att spela en sekund i VM.

Andra i Drevet, som Giancarlo på Gazetta dello Sport, har sin åsikt klar:

- Om Sven ändrar sig nu, under trycket från United och FA, då har det goda ryktet om svenskt stål gått åt helvete. Då bör han avgå omedelbart, mitt under turneringen, och låta Steve

McClaren ta besluten.

"Tar tillbaka allt"

Stjärnkrönikören Mr Bison, med 3,5 miljoner i årslön för att veta bäst, var inne på samma sak:

- Ändrar sig Sven nu och låter Wayne stå över också mot Trinidad & Tobago, då tar jag tillbaka allt positivt jag skrivit om hans agerande den senaste veckan. Knäcker han ihop nu är det bedrövligt.

Det känns som om den totala bilden av Sven-Göran Eriksson står på spel här.

I Drevets buss på väg till Nürnberg visades en dvd som var helt fantastiskt rolig. Det var Channel 4:s "dokumentär" om Svennis, kallad "Sven - the coach, the cash and his lovers", som sändes i brittisk tv förra veckan.

Svennis bunden i sängen

Äkta intervjuer (Faria Alam och diverse managers) blandades med fejkade inslag där porträttlika skådespelare agerade som Svennis, Beckham, Nancy, Ulrika Jonsson och till och med Tord Grip.

I en av många vansinnigt roliga scener sitter Svennis i en bil ihop med en dragspelande Grip medan de äter inlagd sill ur en burk och försöker hitta till Sheffield Wednesday.

I andra ses Nancy kasta porslin och gå omkring med en strap-on-dildo medan Svennis är bunden i sängen, samtidigt som girigheten och flirtandet med flickor och falska shejker är ett genomgående tema.

- Skulle ni kunna visa den här filmen i Sverige, frågade Eleganten.

- Tveksamt, sa jag. Det skulle bli ett jäkla liv.

- Jag förstår. I motsats till oss är ni ju ett civiliserat land.

Själva poängen med denna roliga nidbild av Svennis (om man har den sortens humor) är i alla fall att den "stentriste, humorlöse svensken" tycks vara beredd att ta hur stora risker som helst i sitt privatliv - men att han alltid fegar ur och kör på säkerhet när det gäller fotboll.

I dag har han chansen att bevisa motsatsen.

Låt Rooney spela, Svennis - hela England kommer att älska dig då. Svenskt stål kommer att öka i värde. Och jag kommer att tjäna tio euro.

Peter Wennman