Bråken som skakar SVT

FOTBOLL

Uppror mot Jihde: "Han är totalt maktfullkomlig"

1 av 4 | Foto: hårt kritiserad Peter Jihde har inga kommentarer till kritiken som framförs. "Sådana saker löser man internt om man anser att det behövs," säger Jihde till Sportbladet.

Det kokar på SVT Sport och enligt uppgifter till Sportbladet riktar sig kritiken mot programledaren och affischnamnet Peter Jihde.

- Han bryr sig bara om sig själv, han är totalt maktfullkomlig. Flera medarbetare är beredda att sluta om ingenting händer, säger en anställd på SVT Sport.

Enligt uppgifter kulminerade bråket under OS i Turin och det gick så långt att några av medarbetarna var beredda att lämna mästerskapet i protest.

- Vi pratar inte bara om folk som syns i rutan. Missnöjet finns även bland folket i produktionen. Många känner sig illa behandlade hos oss, säger en annan av Sportbladets uppgiftslämnare.

Och fortsätter:

- Folk har helt enkelt fått nog. Peter (Jihde) bryr sig bara om sig själv. Han har, med chefernas goda minne, fått total makt över sporten. Han får själv bestämma vad han vill göra, hur han vill göra och så vidare. Peter kör över folk till höger och vänster, utan att blinka en sekund.

- Och det här handlar inte om avundsjuka. Peter är väldigt, väldigt duktig och är det stora ansiktet utåt. Frågan är om vi andra inte är värda ett skit?

Peter Jihde vill inte kommentera varken uppgifterna om inre stridigheter på redaktionen eller det faktum att han själv skulle ha en stor del i problemet.

- Sådana saker löser man internt om man anser att det behövs, säger han.

Du vill inte kommentera det alls?

- Nej.

Enligt uppgifter till Sportbladet är Micke Leijnegard är en av dem som sägs ha tröttnat och han återfinns sedan OS - då bråket sägs ha kulminerat - i SVT:s morgonsoffa.

"Inga kommentarer"

- Det där vill jag inte kommentera överhuvudtaget. Det handlar ju om min arbetsplats och mina arbetskamrater sedan snart tio år, jag vill inte lämna ut någon.

Varför har du försvunnit från sporten, då?

- Den främsta anledningen till att jag jobbar på Gomorron Sverige är att det är Sveriges roligaste programledarjobb just nu, fantastiskt stimulerande! I övrigt har jag inga kommentarer.

SVT:s sportchef Albert Svanberg känner inte igen kritiken.

- Låt mig säga så här, inom alla stora arbetsplatser finns det alltid folk som har olika åsikter. Inget konstigt med det, egentligen. Tvärtom. Men den bild du målar upp stämmer inte, säger Albert Svanberg till Sportbladet.

Hur förklarar du kritiken några av dina medarbetare framför?

- Det är alltid svårt att kommentera rykten. Jag upplever det som om vi har en positiv stämning på arbetsplatsen.

Vad säger du om det som sägs om Peter

Jihde?

- Jag kan inte kommentera någonting som jag inte vet.

Redaktionschefen Kjell Andersson är också oförstående.

- Jag känner överhuvudtaget inte till det du beskriver. Så klart att folk alltid har åsikter. Alla är inte alltid nöjda, men det är ingenting ovanligt. Titta på ett fotbollslag till exempel, alla får inte spela.

Syns på resultatet

Medarbetare som Sportbladet talat med hävdar att ledningen är väl medveten om bråket på redaktionen.

- Men cheferna bara blundar och kör vidare. Folket på golvet känner sig maktlösa, eftersom ingen lyssnar. SVT Sport är ingen bra arbetsplats just nu, tyvärr, säger en av de anställda.

- Och det värsta är att det också syns på resultatet. Folk orkar inte bry sig längre.

FLER TV-BRÅK

Patrik Thornéus, AnnaMaria Jansson