”Har betalat ett högt pris”

FOTBOLL

AIK:s tränarbroiler Rikard Norling om geniet Nebosja, passionen och derbyt

Foto: GAMMAL ÄR INTE ÄLDST Rikard Norling, 34, är en riktigt rutinerad tränare. Som 28-åring var han assisterande tränare i Champions League.

Han blev tränare när han var 19 år.

Coachade i division tre som 22-åring.

Var assisterande tränare i Champions League som 28-åring.

Gick steg fyra-utbildningen när han var 29.

- Jag har betalat ett högt pris de senaste tio åren - inga polare, ingen golf, inga middagar. Umgänge med vänner sträcker sig till knappt en gång om året.

Möt tränarbroilern Rikard Norling, 34.

I går intervjuade vi Björn Runström - urtypen för en ung, snygg, framgångsrik och välbetald spelare i allsvenskan.

I dag träffar vi Rikard Norling - urtypen för en ung, framgångsrik och välbetald tränare i allsvenskan som utan större spelarmeriter gått genom och skolats i förbundets tränarutbildning i rekordfart.

- Det är sant, säger Rikard Norling med ett skratt. Jag är som de där politikerna - först SSU eller Muf och sen vidare. Jag har gått den långa vägen, fast i AIK i stället för SSU, säger Norling.

"Nebojsa är ett geni"

Ryggen satte stopp för den korta vägen.

Norling var en lovande innermittfältare i Brommapojkarna när två diskbråck och efterföljande operationer tvingade honom att sluta.

- Jag hade precis börjat etablera mig på motsvarande superettannivå.

I stället inledde han omedelbart en tränarkarriär, Efter tre år i BP:s ungdomsverksamhet tog han som 22-åring över Bele i division tre. 1996 kom han till AIK som Tipselittränare, handplockad av sin förre tränare i BP, Erik Hamrén.

Två år senare blev Norling assisterande tränare under Stuart Baxter.

Norling lämnade AIK 2001, året efter Baxter, och blev tränare i Väsby tillsammans med Nebojsa Novakovic.

Efter Norlings säsong i Sundsvall återförenades de två i AIK i fjol.

- Nebojsa är ett geni inom sitt gebit.

Som är?

- Känslan när det gäller fotboll; känslan för spelet och rytmen. Den går inte att läsa sig till.

Novakovic håller också Norling tillbaka.

- Jag kan förbereda mig hur mycket som helst. Det kan bli absurt. Då sätter Nebojsa stopp och säger att det ändå är individuella prestationer som avgör till slut. Han blir en motvikt så att vi hittar balansen.

Det handlar egentligen inte om en passion för fotboll, utan för en passion för jobbet som fotbollstränare.

- Jag är ingen fotbollsidiot. Det är en sån som sitter och ser fyra Premier League-matcher på en helg. Jag ser bara fotboll som har med jobbet att göra och då älskar jag att köra ner till Växjö för att se Öster en långfredag. Jag kan krydda med Champions League men skulle jag börja titta på en massa fotboll utanför jobbet skulle jag inte ha min fru kvar.

Norling är totalt uppslukad av sitt jobb.

- Jag är så fruktansvärt seriös. Jag är passionerad av det här med före, under och efter match. Jobbet och min familj (fru och två barn), som jag är mycket rädd om, är allt.

Han har försakat mycket.

- Jag har betalt ett högt pris de senaste tio åren - inga polare, ingen golf, inga middagar. Jag pratar i telefon med de få vänner jag har. Umgänget sträcker sig till knappt en gång om året. Jag måste ha det så här för att jag lägger ner så mycket kraft på mitt jobb.

Under tiden i Väsby förstod Norling att hans förberedelser, ambitioner och seriositet kunde bli för mycket även för spelarna.

- Jag lärde mig att jag måste hålla mig undan för att inte tära på människor. Till slut blir det så här för spelarna, säger Norling och sätter fingrarna i halsen på sig själv.

- Därför växeldrar vi nu i tränarteamet - Nebojsa, jag och Micke Stahre. Vissa dagar sätter jag mig bara i "servicebilen" och åker med.

Det låter som en bra kombination: den ambitiöse taktikern Rikard Norling, skolad i den svenska, kollektiva svenska fotbollstraditionen, och den känslige artisten Nebojsa Novakovic, präglad av jugoslavisk individualism.

- Den kombinationen är klockren och väldigt dynamisk. Nebojsa får mig att gå utanför de traditionella, svenska ramarna.

Dagen efter derbyt mot Djurgården avslöjade Sportbladet hur "Norling knäckte Djurgården" genom att styra sina forwards så att Toni Kuivasto tvingades ta alla uppspel, samt hur de isolerade Quirinho på topp genom långa, egna anfall som tvingade Djurgårdens yttrar långt ner i sitt defensiva arbete.

- Det är lätt att säga att den taktiken var korrekt men man vet inte om vi fått samma resultat med en annan taktik. Det är lätt att slå sig för bröstet efter en sån match när alla säger att det var taktiskt rätt. Men jag vet hur det funkar. Torskar vi i morgon efter ett skitbyte så är jag "ung och naiv".

Bjuder inte på nåt

Men han vill inte byta några spelare med Anders Linderoth i Hammarby.

- Ingen just nu. Jag är nöjd med truppen jag har.

I går svarade Björn Runström så här på motsvarande fråga:

- Det finns ingen i AIK som skulle platsa i vår startelva, faktiskt.

Skulle Björn Runström platsa i AIK?

- Skulle han ingå i AIK:s a-trupp skulle han vara med i konkurrenssituationen.

Jamen, det är väl alla som ingår i

a-truppen?

- Precis. Men du ställer raljerande och hypotetiska frågor och då får du sådana svar.

Vem fruktar du mest i Hammarby?

- Svarar jag ett namn på den frågan så har du tio namn till som är uppvuxna i jantelagen och som tänker "han nämnde inte mig, nu ska han få se" och höjer sig i matchen.

Rikard Norling tänker inte bjuda på något extra eller lämna något åt slumpen inför derbyt.

Nio frågor till Rikard Norling

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM