Har vi ens ett halvt landslag kvar utan Zlatan & Freddie?

FOTBOLL

Lars Lagerbäcks värsta mardröm natten till i går?

Jag tippar att den hade en del att göra med skadade

stjärnor.

På skräckens sön-

dag blev den verklighet.

Länge hette det att Zlatan Ibrahimovics farligaste fiende var Zlatan Ibrahimovic själv.

Med jämna mellanrum ställde det ojämna temperamentet till onödiga besvär, men med tiden har skallningarna mot motståndarna och bråken med medspelarna blivit allt mer sällsynta.

Vi har nästan känt oss beredda att blåsa faran över. Zlatan var på den säkra sidan.

Så är det söndagskväll. En fokuserad "Ibra" är på väg att föra sitt Juventus till sjätte raka ligasegern - då nästa mörka moln svävar in.

Att det har funnits där någonstans över det Tyrrenska havet har vi alltid känt till, men det var först i går det verkligen skuggade fotbollshimlen.

Cyniskt brutala försvarare

Ingen annanstans har försvararna en sådan tradition av cynisk brutalitet som i Italien. Ingen annanstans har fler bollskickliga anfallare fått sina knän och karriärer förstörda för att de inte gick att stoppa på något annat sätt.

Två namn dyker ständigt upp som Zlatans förebilder - rollmodellen Marco van Basten och barndomsidolen Ronaldo.

Absolut inget fel med det. Båda två var fenomenala forwards som spelade på en nivå som Zlatan har en bit kvar till.

Det är deras skadehistorier som är skrämmande.

Van Basten hade problem med en ömmande högervrist redan när han kom till Italien. Det visste motståndarbackarna om. Efter sex säsonger i Serie A var en 28-årig Van Basten förvandlad till idrottsinvalid, och tvingades sluta i förtid då han inte ens kunde gå ordentligt.

Ronaldos story kan ni. Som 22-åring hade han redan utsetts till världens bäste spelare två gånger, men då började eländet. Under fyra år i Inter gjorde Ronaldo knappt något annat än att operera sina knän, bryta samman och sedan operera dem igen. Han har aldrig blivit samma spelare igen.

Det här har inte bara med fula tacklingar att göra - det handlar också om hårt slitage på kroppar som ibland kunnat vara bättre grundtränade - men det är en del som inte går att blunda för.

Har skadat många

I går ställdes Zlatan mot en backlinje med Cordoba, Materazzi, Samuel och Favalli. Hur många uttänjda ledband och söndertrasade ligament de fyra totalt har på sitt konto kan ingen människa hålla reda på, men jag vet att svenskens knän klarade 38 minuter.

Zlatan Ibrahimovic - som fyller 24 år i dag - kommer att möta liknande försvarsmurar många gånger i sin karriär. Jag kan bara hoppas, böna och be att hans kropp orkar mer än föregångarnas.

Andra halvlek på Delle Alpi var rena skräckexemplet på hur det kan se ut på Maksimir på lördag.

Ett vilt forcerande Inter tryckte tillbaka Juventus långt ner i eget straffområde. De svartvita letade desperat efter någon som kunde få fast bollen på offensiv planhalva och erbjuda andrum - men då satt Zlatan Ibrahimovic på bänken med svullet vänsterknä.

Ljungbergs skada då? Tja, pojken har ropat varg ganska många gånger nu. Stalltipset är att Freddie är både halt och lytt under veckan - för att sedan flytta smärtgränsen både tre och fyra snäpp framåt helgen.

Inför EM i Portugal pratade Kroatiens dåvarande förbundskapten Otto Baric om sina två storstjärnor, om hur mycket de betydde för hans lag.

- Dado Prso är 20 procent av vårt lag, Robert Kovac ytterligare 10 procent. Om någon av dem är skadad påverkar det vår slagstyrka allvarligt.

Nu är det dags för oss svenskar att plocka fram räknestickan.

Om nu beskeden från medicinmännen i Turin och London är de värsta tänkbara och våra två bästa spelare missar matchen i Zagreb - vad återstår då?

Ett halvt landslag? Har vi ens det kvar?

Erik Niva