Allt positivt kommer att kollapsa med en svensk vinst på lördag

FOTBOLL

BERLIN

Yttersta spetsen på en Henke-dobbe igen räcker.

Sen är alles vorbei.

VM. Festen. Allt kan dö på en sekund.

Tyskarna fruktar detta. Jag lovar - Klinsmann är skitskraj för Lagerbäcks älgarmé.

Dom förnedrar oss hur mycket som helst nu i det här landet där Boulevardspressen drar till sig allt ljus medan kvalitetstidningar med mer kvalitet än någon annanstans i världen analyserar och i det tysta sätter in VM i ett intelligent perspektiv.

Stod och snackade i tyska förbundets gigantiska mediecentrum med tre av Bild-Zeitungs jagande murvlar. Dom hyllade Sverige.

Försäkrade att svenska landslaget är en mardrömsmotståndare eftersom alla tror att tyskarna ska slå svenskarna och en förlust då skulle innebära ett gigantiskt bakslag för den svart-röd-guld-färgade happening som nu lockar miljontals tyskar ut till gator och ölstugor.

Tyska drevet syns inte

Framförallt var Bild-Zeitungjournalisterna ärligt övertygade om att Sverige är ett landslag bra nog för att besegra Tyskland.

-Så låter det inte när jag läser er tidning, sa jag.

Och fick som svar en klapp på axeln med orden: "Äh, du vet hur det fungerar."

Det fungerar så att man som arbetande journalist i de vanliga kanaler som ges -presskonferenser, mixade zoner och annat elände - aldrig stöter på dem som står med sitt namn under de kittlande rövarhistorierna.

Det är inte som det engelska drevet som jagar likt en flock hökar på plats.

Det tyska drevet finns någon annanstans, med direkta telefonlinjer som skär rakt genom barriärerna runt landslaget och suger ut allt gott som går att dra vidare till något riktigt sockersnaskigt.

På en officiell presskonferens ställs sällan eller så gott som aldrig elakt vassa frågor vars svar skulle kunna rendera en blaffig skandalare mellan ett gäng halvnakna brudar på en förstasida.

VM är just nu en dröm för Tyskland.

Inte bara för skandalpressen, utan för hela Tyskland.

Den landsomfattande folkfesten med glada män och kvinnor - massor med kvinnor -ute på kvällarna för att se matcherna på jätteskärmar eller på utskänkningsställen hade faktiskt ingen väntat sig.

Sågat inför VM

Klinsmanns landslag var misstänkliggjort och sågat ända in till sista träningsmatchen inför VM.

Då utklassade tyskarna Colombia med ett underbart anfallsspel, men i tidningarna skrevs om hur dåligt Colombia var.

Fansens reaktion så fort VM började har tagit alla på sängen. Jättepartyt startade direkt och ingen förstår fortfarande riktigt varför, men tidningar, tv och radio insåg blixtsnabbt möjligheterna och tävlar nu i nationalistisk opportunism.

Det talas på fullt allvar om att fotbolls-VM är det första fungerande verktyget för ett enande i praktiken mellan väst och det forna DDR.

"Vinner alltid på straffar"

Allt detta positiva kollapsar med en svensk seger i Allianz Arena på lördag kväll och tysken inser att det är en hemsk möjlighet mer än en utopi att så sker.

Intervjuades i två tyska radiostationer igår och levererade i bägge tipset att det blir straffsparksavgörande.

- Då vinner Tyskland, det gör vi alltid på straffar, svarade bägge reportrarna.

-Inte den här gången, kontrade jag och kände mig inte så lite nöjd med att få sista ordet i bägge inslagen.

Får se vem som får det på lördag.

Stefan Alfelt