TAKTIK: ATTACK

FOTBOLL

Chockoffensiv av Lagerbäck - Kim och "Chippen" i startelvan

BERLIN

Det är chockoffensiven som ska rädda Sverige kvar i fotbolls-VM.

Kim Källström kliver in i stället för Anders Svensson centralt på mittfältet.

Christian "Chippen" Wilhelmsson blir kvar på högerkanten.

Andreas Isaksson är som väntat tillbaka i målet.

Foto: Så ska du spela Förbundskaptenen Lars Lagerbäck har tagit ut Kim Källström i kvällens startelva, enligt Sportbladets källa.

Det är väldigt, väldigt ovanligt att förbundskapten Lasse Lagerbäck startar med så många offensiva spelare i en viktig och betydelsefull landskamp.

Enligt Sportbladets landslagskälla startar nämligen Kim Källström och Christian "Chippen" Wilhelmsson på mittfältet, tillsammans med Tobias Linderoth (defensiv) och Fredrik Ljungberg (till vänster).

Andreas Isaksson är tillbaka i målet och övriga spelare de samma som startade mot Trinidad och Tobago.

Senaste och enda gången mittfältet komponerats på det här sättet var i VM-kvalet 2005 hemma mot Bulgarien. Sverige vann då med 3-0.

Fördelar med Källström

Tanken bakom den offensiva satsningen att Sverige går för seger och absolut inget annat. Seger mot Paraguay är i princip ett måste om Sverige ska nå åttondelsfinalen.

Att förbundskaptenerna väljer Kim före Anders beror framför allt på följande:

Paraguay spelar med väldigt tydliga överflyttningar. Kim, med sin kraftfulla vänsterfot, blir därför viktig för att vända spelet och få bollen till ytor där Paraguay inte har lika mycket folk.

Med Kim i mitten tvingas Paraguay kliva uppåt för att täcka skott. Då blir det ytor bakom att sätta bollen i djupled på Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic. Om inte Kim går på avslut själv.

Jämfört med Anders Svensson tar Kim oftare i djupledslöpningar vilket ger ett anfallsalternativ extra.

Kim har varit het på veckans träningar medan Anders Svensson talat ut i pressen att han mått dåligt på grund av kritiken i media.

När det gäller Christian "Chippen" Wilhelmsson var han Sveriges kanske bästa offensiva spelare mot Trinidad och Tobago och får därför förtroendet igen, trots att flera medier tagit ut Mattias Jonson i sina preliminära startelvor.

KIMS TRE STYRKOR

Läs också:

Michael Wagner, Robert Laul