”Publiklaget” Gais en myt

FOTBOLL

”Vi kan lova mycket högre”

Allsvenskan håller tummarna för publiklaget Gais mot Landskrona.

Men sett till statistiken är Gais rykte som tung publikdragare bara en myt.

Foto: Will upp Wilton Figueiredo satasr på mer publik i allsvenskan nästa år nu när AIK är på jagkt efter honom. Gais hade ett snitt på nästan 4 000 och AIK ett snitt på cirka 12 000 personer.

Ett hemmasnitt på under 4 000 i superettan i år, och senaste sejouren i allsvenskan var det blygsamma 7 084 personer.

Efter den fina inledningen av superettan halkade Gais till slut ner på en tredjeplats. Men drömmen om allsvenskan lever. I kväll spelar laget det första av två möten mot krislaget Landskrona.

– Vi har ett underbart läge. Vårt mål var att komma bland de tre bästa lagen i superettan och det har vi klarat, säger klubbens ordförande Christer Walling.

Publiken ska återvända

Samtidigt sitter de allsvenska klubbdirektörerna och gnuggar sina händer. Årets sviktande publiksiffror är snart ett minne blott när AIK, Öster och – förhoppningsvis – Gais är tillbaka i den högsta serien.

Men Gais fantastiska dragningskraft är ett påfund. I snitt 3 875 personer såg lagets matcher i superettan i år, AIK var mer än tre gånger så bra. Och när Gais åkte ur allsvenskan 2000 vallfärdade knappast publiken till matcherna, och snittet hamnade på halvdana 7 084 personer.

– Men det känns som att vi har en tre-fyra tusen Gaisare som kommer oavsett motstånd och väder, säger Walling.

Håller du med om att föreställningen om Gais publiksiffror är ganska överdriven?

– Ja, de är ju inte gigantiska. Men med tanke på lagen vi mött i år känns det som att jag kan lova ett mycket högre snitt om vi skulle gå upp. Väsby och Mjällby är ju knappast Djurgården och MFF.

Landskrona hade i år ett snitt på 5 660 personer. Det är ett snitt som Gais borde kunna bräcka om de går upp.

Publikligan i Sverige 2005

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM