Här är världens ”nyaste” landslag

Publicerad 2013-11-19

Tidigare United-spelaren: ”Är en spännande utmaning”

Den brittiska kronkolonin har väntat i 16 år.

I kväll spelar Gibraltars herrlandslag i fotboll sin första officiella landskamp.

Nästa år gör man debut i kvalspelet till EM 2016 – och man siktar högt.

– Målet är att kvalificera oss till EM 2016.

Den lilla halvön är sammanknuten med den spanska sydkusten, är mindre än San Marino och har enligt BBC endast 600 aktiva fotbollspelare att välja mellan när man ska ta ut en landslagstrupp. Det är det snålaste utbudet av spelare i något av Uefa:s medlemsländer och kan jämföras med antalet apor på ön, runt 200 stycken.

För motståndet i kväll väntar Slovakien i en vänskapsmatch, men redan till nästa höst väntar än större uppgifter: kvalspel till EM 2016.

– Vi är redo. Nu när vi är medlemmar i Uefa är målet att kvalificera oss till EM 2016. Folk kan säga att det är orealistiskt och galet men jag vill att Gibraltar respekteras. Lichtenstein är ett litet land och de är respekterade. Det är mitt mål, säger Gibraltars förbundskapten Allen Bula till BBC.

Ska bygga arena

Det var i maj tidigare i år som det europeiska fotbollförbundet, Uefa, motvilligt accepterade Gibraltar som det 54:e medlemslandet i förbundet efter ett beslut i franska Court of Arbitration for Sport (CAS). Även Spanien motsatte sig beslutet.

Nyheten om att man antagits till Uefa slutade i festivalscener på Gibraltars gator och medborgarna fick ledigt halva arbetsdagen.

– Vad gäller idrott var det den största festen Gibraltar någonsin haft, säger Gibraltars förbundspresident Desmond Reoch till BBC.

Gibraltars hemmaarena Victoria Stadium tar dock endast in 5 000 åskådare och möter inte Uefa:s krav för att hålla tävlingsmatcher. Till 2016 planerar man att ha en ny arena på plats med en publikkapacitet på 10 000.

”Stjärnan” värvad via Twitter

Fram till dess spelar Gibraltar sina hemmamatcher 240 kilometer bort, på Estadio Algarve i Portugal.

– Vi kommer att spela våra kvalmatcher till EM 2016 i Portugal så vi beslöt att hålla tisdagens vänskapsmatch mot Slovakien där som en slags förberedelse. Det ger oss möjlighet att vänja oss vid arenan och kanske bjuda på ett par skrällar nästa år, säger Reoch.

Samtliga spelare i Gibraltars högstaliga är amatörer. Förbundskapten Bula har dock ett semiproffs i tidigare Manchester United-försvararen Danny Higginbotham, 34, i dag i Chester. En spelare som värvades till Gibraltars landslag av Bula via Twitter.

– Jag trodde aldrig att jag skulle göra landslagsdebut som 34-åring så det här är en spännande utmaning, säger Higginbotham.

Kvalgrupperna till EM 2016 lottas den 23 februari. Gibraltar kan lottas mot Sverige.