AIK-kaptenen: Risken är att de blir arga

avErik Karlsson

Nils-Eric Johansson om AIK:s dialog med huliganerna

1 av 5 | Foto: SVT/Uppdrag Granskning
GRANSKAS I TV ”Firman Boys”, det våldsamma nätverket som sympatiserar med AIK, har infiltrerat klubbens styrelse, uppger Uppdrag Granskning i kvällens sändning.

Efter Uppdrag granskning reportage har AIK:s öppna dialog med Firman kritiserats.

Nu ger lagkapten Nils-Eric Johansson en förklaring till varför man måste upprätthålla kontakten.

– Ja, för att de blir arga helt enkelt, säger han till Sportbladet.

Det är dagen efter Uppdrag gransknings stora undersökning av Firman och dess kopplingar till AIK fotboll och AIK:s A-lag var åter på träningsplanen.

Sportbladet var som enda media på plats och pratade med AIK-spelarna om uppståndelsen kring programmet.

"Fruktansvärt att se"

Känslorna var blandade, både skepsis och obehag.

– Man vill höra båda parter, ofta i sådana här inslag väljer man att hugga på AIK. Tittar du på Uefa så är de tydliga med att de vill att klubbarna ska ha en dialog med sina supportrar. Det tar man inte upp i UG, man tar inte upp det för det är en positiv grej för AIK, säger Henok Goitom.

Lagkaptenen Nils-Eric Johansson såg programmet tillsammans med två grannar som inte tillhör AIK eller är insatta i Firman och dess agerande.

– Det känns som det är grader i sanningen kring vissa saker. Men det är klart det är inget roligt när man sitter med grannar och man ser bråk och någon ligger och blir sparkad i huvudet. Det är fruktansvärt att se.

Hur ser du på att vissa som är med i de här slagsmålen också har eller har haft positioner i AIK?

– Jag vet inte om de har det, vi får se vad det är för typ av sanning i det. Vi får försöka skaffa oss en åsikt om det som sägs stämmer.

– Jag vet inte vad det har för inverkan om en firmakille eller före detta firmakille sitter i styrelsen. Jag vet inte vad det har för effekt.

En stor del av diskussionen i kölvattnet av programmet har varit AIK:s vilja att ha en dialog med alla supportergrupper, även extremgrupper som Firman.

"Dom blir arga helt enkelt"

Nils-Eric Johansson menar att dialogen har både för och nackdelar.

– Det där är jättesvår fråga. Ska man ha en dialog och försöka samarbeta på supporternivå som vi gör med alla grupper? Jag tror det är bra. Men sen om de sticker i väg och stämmer träff någonstans i skogen är inte så mycket man kan göra kring det dialogmässigt.

Bör man inte skita i det då, ta avstånd från dem?

– Jo det är väl det. Men frågan är vad det får för effekter.

Vad tror du det får för effekter?

– Ja att dom blir arga helt enkelt. Vad det nu får för konsekvenser det vet man inte.

Är inte det en typ av terrorbalans, att ni styrs av dem?

– Jag vet inte. Oss och oss, det här har inget med AIK att göra.

De har ändå en dialog med föreningen, Björn Wesström bland annat har en dialog med dem?

– Det vet jag inte om han eller inte har. Alla har ju någon kompis som kanske är någonting. Det är en så svår balans det där. Svårt om man har 100 i en grupp, vilka är det som är kriminella, är det 100 eller 3 personer.

Alla spelare Sportbladet pratade med var överens om en sak, turbulensen kring granskningen har inte stört laget inför helgen möte med Åtvidaberg.

– Vi är betalda för att fokusera på det här, det är det här vi älskar att göra. Så vi har inte så mycket tankar på andra saker än matchen, säger Viktor Lundberg.

ARTIKELN HANDLAR OM