Sverige väljer bort konstgräs

avMichael Wagner

Publicerad:

Hamrén: Spelarna blir slitna

Underlaget kommer i andra hand inför nästa VM-kvalmatch.

Färöarna tar emot Sverige på konstgräs i VM-kvalet.

Men Blågult skippar träning på underlaget under veckan före matchen.

– Min erfarenhet från Rosenborg är att spelarna blir mer slitna, säger Erik Hamrén.

Fredag 12 oktober spelar Sverige mot Färöarna på Tórsvøllurstadion i Torshavn. Underlaget är konstgräs, men det svenska landslaget kommer inte gnugga spelövningar på konstgräs under träningsveckan i Stockholm inför VM-kvalmatchen.

I stället blir det tre träningspass på naturgräs.

– Vi nöjer oss med att träna på matcharenan kvällen före som vanligt. Det får räcka, säger förbundskaptenen Erik Hamrén.

Varför inte mer?

– Jag utgår från min erfarenhet som klubbtränare. Första säsongen i Rosenborg tränade vi på konstgräs hela veckan innan vi spelade bortamatcherna på konstgräs. Men vi tyckte att vi fick mer förslitningsskador, problem med ljumskar och liknande.

Ändrade konceptet

– Till andra säsongen bestämde vi oss för att träna på naturgräs i så stor utsträckning som möjligt, även inför konstgräsmatcherna. Vi fick färre skador och det blev bättre resultatmässigt. Vi vann fler matcher på konstgräs.

Fyra dagar efter matchen på Färöarna VM-kvalar Sverige borta mot Tyskland, på Olympiastadion i Berlin, på naturgräs.

– Vi väljer det här upplägget även med tanke på att vi har en match efter Färöarna.

Vad tycker du om att man spelar fotboll på konstgräs?

– Konstgräset är jättebra där man har problem rent geografiskt. Men jag tycker det är synd när man av andra orsaker lägger konstgräs. Men jag ser det ju bara ur sportslig synvinkel.

– En bra konstgräsplan är betydligt bättre än en dålig naturgräsplan, men en bra gräsplan är fortfarande överlägsen konstgräset.

Sämre presspel?

Är det bra för svensk fotboll ur landslagsperspektiv att allt fler allsvenska matcher spelas på konstgräs?

– Även om spelet på konstgräs och naturgräs har närmat sig varandra så är det olika. Djupledsspelet blir annorlunda och även försvarsarbetet. Det är svårare att komma in i press på konstgräs. Där handlar det mer om att täcka ytor.

Vad innebär det på sikt?

– Det är svårt att bedöma. Det kommer nog fram spelare som inte är lika skickliga i presspelet defensivt. I gengäld får vi fler spelare som har en bra teknik och som är skickliga passningsspelare, säger Erik Hamrén.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM