IFK Göteborg

Engvall beredd att axla rollen

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Vibes arvtagare redo: ”Trivs med att spela under press”

Gustav Engvall, 18, spås en lysande framtid men nu fokuserar han på kommande säsong och den tuffa uppgiften att ersätta Lasse Vibe om han flyttar.
Gustav Engvall, 18, spås en lysande framtid men nu fokuserar han på kommande säsong och den tuffa uppgiften att ersätta Lasse Vibe om han flyttar.

LAGOS. Lasse Vibe, 27, är mycket nära en flytt till Reading.

Arvtagaren i IFK Göteborg är given och redo att axla ansvaret.

– Jag trivs med att spela under press, säger Gustav Engvall, 18.

Om IFK Göteborg får närmare 20 miljoner kronor för sin allsvenske skyttekung så är det ingenting mot vad Blåvittfansen anser att klubbens guldklimp Gustav Engvall är värd.

– Ibland blir det nästan för mycket om hur lovande jag är, att jag ska säljas för 100 miljoner. Lite överdrivet, men det är väl kul att man är bra på någonting. Det ska jag göra väldigt mycket för att försöka ta vara på, säger 18-åringen.

”Varit hård träning”

I höstas lossnade det rejält för 18-åringen. Engvall gjorde åtta mål och två assist under 13 allsvenska matcher.

Vid säsongspremiären mot Nordsjälland var han planens bäste och gjorde kvitteringsmålet.

184 cm och 81 kg Engvall såg starkare ut än någonsin.

– Det har varit jävligt hård träning med hela laget. Vi har sprungit mycket och kört på gymmet. Jag känner mig i bra fysisk form och är lite snabbare och starkare än förra säsongen.

Vad betyder det för dig om Vibe flyttar?

– Att en skön kompis lämnar, det är trist, men han är värd chansen. På planen funkar vi väldigt bra ihop, men sådan är fotbollen. Mikael Boman och jag har redan spelat ihop lite och det kommer bli bra.

Men pressen på dig skulle bli ännu större.

– Jag trivs med att spela under press. ”Fan, Gustav, du ska vara bra, du ska göra några mål, du ska driva lite”. Det får mig att ta nya kliv.

Vad har du för mål med säsongen efter åtta mål och två assist i fjol?

– Jag vill höja de siffrorna och nu är jag med från ­början. J-a vad jag ska köra från 5 april och framåt! Det ska bli fantastiskt roligt.

För ett år sedan var inte situationen lika ljus. Engvall hade gjort en godkänd försäsong, men hamnade ofta i Mikael Stahres frysbox.

Hur kände du då?

– Jag var ganska lack, ganska sur. Det var inte kul. Det var pest att sitta hemma och se på tv när laget spelade i allsvenskan och jag var utanför truppen. Det var några gånger.

– Det var ofta rött streck på mig när laget presenterades.

Va?

– Med Stahre fick vi truppen både i slutet av träningen och sedan på en lapp. De som spelade var skrivna med gul penna. De med röd var inte med. Jag var ganska mycket röd där ett tag.

– Jag har stor respekt för Stahre. Allt det där är en ­väldigt bra erfarenhet.

Hur då?

– Det vore väldigt märkligt om jag inte någon gång mer i min karriär hamnar i ett lag där tränaren satsar på andra spelare. Då vet jag hur jag ska attackera det.

Engvall kunde ha blivit utlånad förra sommaren, både svenska och utländska klubbar var intresserade. Men han stannade.

– När jag fick chansen så var det bara glädje. Bam! Då vaknade jag.

”Bra för honom”

I vinter har han fortsatt vara högintressant för bland annat Bundesligaklubbar.

– Jag har väldigt stort förtroende för min agent, Per Jonsson. Vi har kommit fram till att det inte är ­någon stress. Det är bara om det kommer ett drömbud som jag kanske tänker om.

Valde Martin Ödegaard rätt?

– Jag tror det kan vara väldigt bra för honom, även om det är ett sjukt stort steg. Jag hade också tackat ja… Han kommer att utvecklas av att träna ofta med Bale och ­Ronaldo. De kan lära dig otroligt mycket. Tänk att få den träningen i ett par år.

Hur ser ditt drömscenario ut?

– Att få spela utomlands i en klubb där jag är bra och viktig. Det behöver ju inte vara Barcelona. Sedan får jag se om den flytten sker om ett halvår, ett år eller ­fyra år. Jag vill flytta när jag är i bra form och har ­presterat något, säger ­Gustav Engvall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg