Fotbolls-VM

”Vi sa ingenting till honom innan”

avPatrik Brenning

Hollands straffkupp avgjorde kvartsfinalen

1 av 13

Efter 120 minuters kamp, chanskavalkad och målvaktsuppvisning återstod ett avgörande beslut.

Hollands förbundskapten Louis van Gaal bytte målvakt inför straffläggningen och fick se Tim Krul ta Holland till VM-semifinal.

– Med straffar har jag en chans att få komma in och under förlängningen började det kittla lite grand, säger Krul.

Keylor Navas hade återigen hållit tätt för sitt Costa Rica men den här gången med hjälp av både försvarare, mittfältare, anfallare, ribban, stolparna och till synes högre makter. För andra matchen i rad var Costa Rica framme vid en straffsparksläggning

”Sa inget till Cillessen”

Men då skulle en annan målvakt kliva in i handlingen. Hollands förbundskapten Louis van Gaal valde i sista minuten av förlängningen att byta ut målvakten Jasper Cillessen och ersätta honom med Newcastles Tim Krul.

– Det är inget snack om vem som kommer starta nästa match, det blir Cillessen. Men vi kände att Krul var rätt val här. Vi sa till Krul innan att han var ett möjligt val i en straffsparksläggning men vi berättade ingenting för Cillessen. Vi ville inte störa hans förberedelser, säger van Gaal enligt Fifa.

Då bröts Costa Ricas perfekta straffsvit i VM.

– Jag satt ju hela matchen på bänken. Chans på Chans. Vi måste bara vinna. Och plötsligt är jag i semifinal efter att ha tagit två straffar. Det här har vi jobbat mot. Alla 23 spelarna behövs och det här visar vilken fantastisk trupp vi har, säger Krul.

Krul räddade både Bryan Ruiz och Michael Umanas straffar och tog sitt Holland till en VM-semifinal mot Argentina.

– Det är en dröm. Med straffar har jag en chans att få komma in och under förlängningen började det kittla lite grand. Det är en pojkdröm att gå till semifinal. Det är helt otroligt.

Har aldrig räddat en straff

Enligt holländsk media har Cillessen aldrig räddat en straff i sin seniorkarriär men samtidigt hade Tim Krul bara räddat två av 20 för sitt Newcastle i Premier League. Men van Gaal visste uppenbarligen vad han gjorde.

– Jag har aldrig sett tidigare att man bytt målvakt inför en straffsparksläggning, säger experten Daniel Nannskog i SVT.

För Costa Rica tog VM slut men nationen har gjort ett makalöst VM och är hela turneringens stora skrällgäng. AIK:aren Celso Borges gjorde återigen en bra insats och satte sin straff i straffsparksläggningen.

ARTIKELN HANDLAR OM