Beslutet: IFK Göteborg startar damlag

GÖTEBORG. IFK Göteborg har funnits i 115 år och vunnit två Uefacup-titlar.

Vid måndagskvällens årsmöte var det dags för en ny milstolpe.

Medlemmarna beslutade att Blåvitt ska starta ett damseniorlag.

Sofia Bohlin, ordförande i SFSU, IFK Göteborgs styrelseledamöter Richard Berkling och Kennet Andersson och akademichefen Jonas Olsson har under 2018 utrett huruvida IFK Göteborg ska starta ett damlag.

Enhälligt beslut

Trions förslag lades fram vid årsmötet under måndagskvällen inför 319 närvarande medlemmar.

Förslaget innebär att IFK Göteborg bildar ett damseniorlag men gruppen vill ha mer tid på sig under året för att komma fram när och hur detta lag ska bildas.

Årsmötet ställde sig bakom förslaget.

Tidigare klubbordföranden Kent Olsson talade sig varm för förslaget och sa:

– Jag vill ogärna hänvisa något vad Häcken har sagt i den här församlingen, men jag läste en sak om dem häromdagen, att de vill låta sina tjejer vara med från början och få chansen att föra upp sin klubb genom seriesystemet. Detsamma känner jag för våra tjejer.

Detaljerna bestäms i höst

Ett damlag kan starta sin resa i division fyra, IFK Göteborg kan eventuellt tacka ja till en vakant plats högre upp i systemet eller inleda ett nära samarbete med en annan förening.

Nu gav årsmötet arbetsgruppen tid till ett extrainsatt medlemsmöte i augusti/september att komma med ett detaljerat förslag vilken linje de föreslår.

– Viktigast var att vi tog ett beslut om att starta ett damlag. Vi har frågat tjejerna inom vår akademiverksamhet och det här är verkligen något som de har velat ha. Det känns väldigt kul att kunna erbjuda chansen för dem i en nära framtid att spela på A-lagsnivå för IFK Göteborg, säger akademichefen Jonas Olsson till Sportbladet.

Ordföranden Mats Engström sa:

– Det känns väldigt bra att IFK Göteborg på alla nivåer blir en klubb för alla, tjejer som killar. Det är ett historiskt beslut.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.