Lillebror Augustinsson: ”Får peta honom”

Jonathan Augustinsson (vänster) startar för Sverige mot Finland i tisdagens match i januariturnén.
Jonathan Augustinsson (vänster) startar för Sverige mot Finland i tisdagens match i januariturnén.

DOHA. Se upp, Ludwig.

Nu kan en annan Augustinsson sno din plats som vänsterback.

Jonathan startar för Sverige mot Finland.

– Jag flåsar honom i nacken, säger lillbrorsan.

När Sportbladet inför förra säsongen intervjuade Jonathan Augustinsson, 22, till den allsvenska bibeln var han tydlig om sina mål.

– Självklart siktar jag på landslaget och att få spela i någon av Europas fyra bästa ligor. Det gör jag verkligen och det ska man inte sticka under stolen med.

Konkurrens – av egna brorsan

Ett knappt år senare, efter en stark säsong med Djurgården, har han åtminstone nått ett delmål: januariturnén i Qatar. Augustinsson debuterar som vänsterback när landslaget tar sig an Finland under tisdagen. Framöver kan alltså Ludvig Augustinssons värsta konkurrent vara hans egen lillebror.

– Jag får tips och råd av honom varje vecka. Vi pratar väldigt ofta och han berättar för mig hur jag ska bete mig i vissa positioner både defensivt och offensivt. Men jag kan ge honom tips också. Vi bollar alltid med varandra. Vi är nära. Det är inte alla som får sin egen bror – som spelar i landslaget och en av världens bästa ligor – som bollplank, berättade Jonathan för Sportbladet i vintras.

”Har det hänt tidigare?”

Speciell situation ändå. Att konkurrera med egna brorsan?

– Jag vet inte om det har hänt tidigare? Jag känner inte till några som fajtas om samma position i landslaget. Det är lite tur, och otur, att både är vänsterbackar på något sätt. Det är förstås roligt att båda är med i landslaget. Men om den ene spelare och den andre är bänkad kan det kanske bli lite tjafs. Men det får vi ta då.

Augustinsson betonar att det är stor skillnad mellan januariturnén och det "riktiga" landslaget.

– Det här är en början. Men det är långt kvar upp dit.

”Får peta honom sen”

Är dörren stängd där på grund av brorsan?

– Jag får börja flåsa honom i nacken rätt snart hoppas jag.

Han är bara 24 år, Ludwig, så han lär hålla i rätt många år till?

– Ja, det är väl det som är grejen. Om han håller platsen i 10 år så är det väl kanske inte optimalt för mig. Men jag måste ändå göra det bättre än honom i sitt klubblag och så får man till att peta honom sen, säger lillbrorsan och ler.

Matchen mot Finland startar 17.45 svensk tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.