Ber om ursäkt för omtalade tecknet

”Kommer inte att hända igen”

Publicerad:
Foto: TT

FOTBOLL

Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka och Stefan Lichtsteiner firade ett mål i VM genom att med sina händer bilda tecknet som symboliserar den dubbelhövdade örnen i den albanska flaggan.

Nu – flera månader senare – ber de om ursäkt.

– Det vore dumt av oss att göra det igen, säger Xhaka.

På tisdagen samlades schweizisk press på ett hotell i staden Feusisberg för en presskonferens med fotbollslandslagets förbundskapten Vladimir Petkovic.

Då hände något oväntat, skriver tidningen Blick.

Med sig till presskonferensen hade Petkovic – helt oannonserat – valt att ta med sig fem av lagets största stjärnor.

De kom för att för första gången be om ursäkt för den uppmärksammade gesten de gjorde i VM-matchen mot Serbien tidigare i somras, då de firade ett mål genom att hylla den albanska flaggan.

– Det vore dumt av oss att göra det igen. Det kommer inte att hända, lovar Xhaka.

– Jag ber om ursäkt. Jag vill inte förolämpa någon, säger Lichtsteiner.

– Visst, jag ber om ursäkt om någon känner sig förolämpad, säger Shaqiri.

”Ingen dålig symbol”

Både Xhaka och Shaqiri har kosovoalbanskt ursprung. Lichtsteiner gjorde gesten för att visa solidaritet.

– Den är ingen dålig symbol. Det handlade bara om enorm glädje. Vi visste att vi var väldigt nära att ta oss vidare. Det var så känslosamt, inget var planerat. Om jag inte visar solidaritet med spelarna i mitt lag som lagkapten, vem ska då göra det?, sa Lichtsteiner.

Men gesten uppskattades inte av Serbien, som lämnade in ett klagomål till Fifa, som i sin tur ledde till att både Xhaka och Shaqiri straffades med böter för ”osportsligt uppträdande”.

Kosovo var tidigare en serbisk provins innan de förklarade sig självständigt 2008, en självständighet som Serbien ännu inte erkänt.

”Kosse” firade på samma sätt

Xhaka och Shaqiri är långt ifrån ensamma om att ha gjort gesten i samband med stora matcher. Så sent som i förra veckan firade svenska landslagets stjärna Kosovare Asllani ett mål i VM-kvalmatchen mot Ukraina på samma sätt.

– Det här var inte något politiskt, under VM var det lite speciellt med tanke på vilka de (Schweiz) mötte (Serbien). Det här var en hyllning och ett hej till mina brorsbarn. Det var bara spontant, absolut inte planerat. Det här var inte politiskt laddad. Det är jättemånga som gör den. Jag är förvånad att ni ens tar upp att det kan vara politiskt laddat, sa ”Kosse” då.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.