Kosovare Asllani

Asllani: ”Hoppas fler klubbar satsar på sådana här projekt”

Av: 

Johannes Hägglund

FOTBOLL

VIMMERBY. Nu är Kosovare Asllani, 29, historisk.

Som den första damfotbollsspelaren i världen har hon en egen court uppkallad efter sig – och hon hoppas att den kan få fler unga tjejer, med olika bakgrund, att börja spela fotboll.

– Sådana här projekt vill man se att fler klubbar satsar på, för det gör skillnad i samhället, säger landslagsstjärnan efter invigningen.

För 23 år sedan började Kosovare Asllani spela fotboll i Vimmerby IF. Därefter har ”Kosse” vunnit två SM-guld, gjort över 100 landskamper, vunnit Diamantbollen – och nu har hon också en egen court uppkallad efter sig, som den första damfotbollsspelaren i världen.

– Det här känns stort, säger Asslani.

– Projektet i sig är unikt och samtidigt är det ett samhällsprojekt. Här bor många personer med olika bakgrund och planen står för tre ord: Trygghet, inkludering och att man ska inspireras. Jag hoppas, och vet, att många kommer att inspireras här, säger hon.

Satsat en miljon kronor

Hennes moderklubb Vimmerby IF har satsat en miljon kronor på att bygga den här fotbollsplanen, som ligger i bostadsområdet Bullerbyn, där Asllani är uppväxt.

– Jag började spela på den här planen med mina äldre bröder, men då var det naturgräs. Ett starkt minne var när vi skulle trixa och jag tävlade mot mina bröder. Jag var en vinnarskalle redan då, och fuskade för att vinna, säger hon och skrattar.

Under måndagskvällen invigdes courten – förstås genom att Asllani själv klippte bandet. Till tonerna av Lalehs ”Goliat” spelade sedan Asllani match med några tjejer i Vimmerby IF.

– Sådana här projekt vill man se att fler klubbar satsar på, för det gör skillnad i samhället. Tänk om Uefa och Fifa kunde lägga lite mer pengar på ungdoms- och damfotbollen, vilken skillnad det det göra. Den här planen kommer att göra skillnad för alla här. Vimmerby IF ska ha all eloge. De om några spränger gränser och jag är stolt att få vara med, säger Asllani.

Hur viktigt är det här projektet för dig?

– Otroligt viktigt, för det står för allt jag står för. Samtidigt är det inte bara ett samhällsprojekt utan ett jämställdhets- och integrationsprojekt. Hade jag haft den här planen när jag var liten hade jag definitivt inspirerats och känt att det inte finns några gränser, att även om du är tjej kan du komma hur långt som helst.

”Otroligt viktigt att vara förebild”

Du pratar mycket om att spränga gränser, är det framförallt det du vill få fram?

– Definitivt. Jag får höra jättemycket från föräldrar och småtjejer. Bara för några dagar sedan kom en mamma och dotter fram, och tjejen sa: ”Kolla hon har svart hår och hon har lyckats”. Jag sa: ”Vad menar du?” Då säger folk till henne att hon aldrig kommer att lyckas för att hon har svart hår. Sådana grejer gör mig så otroligt förbannad. Därför är det otroligt viktigt att vara en förebild och visa att det finns inga gränser. Du är den enda som bestämmer hur långt du vill gå. Ingen ska säga hur långt du kan nå. Allt är upp dig, säger hon.

Fick du också höra sådana saker när du växte upp?

– Det finns mycket vardagsrasism, det är inget man ska blunda för. Men för mig var det mer tändvätska. Men man ska inte behöva höra sådant i så ung ålder. Tjejer som växer upp i dag ska höra att de kan uppnå allt de vill göra, med hårt jobb. Att man har en annan bakgrund ska inte vara något hinder, och där hoppas att den här planen kan göra skillnad, säger hon.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

NIVAS DOKUMENT - Asllani: ”Bra med storklubbarna – men sjukt tråkigt för oss”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kosovare Asllani

OBOS Damallsvenskan i fotboll