Sundhage om avtalet: ”Det är oprofessionellt”

avPatrik Brenning, Simon Norberg

FOTBOLL

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand tyckte att damlandslagets hot om bojkott störde herrarnas avgörande playoffmatch.

Samtidigt pågick förhandlingarna redan under damernas EM-mästerskap i somras – något som var problematiskt menar Pia Sundhage.

– Ja, vad tror du själv? Om du ska spela fotboll och så har du ett avtal som ligger i nacken på en?

Konfliken mellan damlandslagsspelarna och Svenska fotbollsförbundet var oprofessionell, menar Pia Sundhage.

När den tidigare förbundskaptenen dyker upp på fotbollsgalan är hon kritisk mot hur förhandlingarna sköttes mellan parterna.

”Oprofessionellt”

Samtidigt som de svenska damerna fick respass mot vädnationen Holland i kvartsfinalen, var spelarna mitt uppe i förhandlingar om nytt avtal.

– Det jag noterar är att det tagit nästan ett helt år. Det innebär att man har tjatat om avtal under EM och det gäller båda parter. Det skulle man gjort mycket tidigare.

Visste inte du om att den här förhandlingen pågick under EM?
– Jag valde att ställa mig utanför allt sånt när det gäller kronor och ören och istället fokusera på fotbollen. Att den pågick visste jag innan och när jag var i den berömda bubblan då, och de handlade mer om spelare än någonting annat. Men sen efteråt, idag, vet jag om att det var så, säger Pia Sundhage.

Varför var det ett problem att det pågick under EM?

– Ja, vad tror du själv? Om du ska spela fotboll och så har du ett avtal som ligger i nacken på en? Det är oprofessionellt och det skulle ha gjorts innan och man skulle ha kommit överens innan.
Tror du det påverkade?
Hmm.. jaa.. skulle du ställa frågan till spelarna skulle de säga nej. Undermedvetet möjligtvis.

Kritisk mot generalsekreteraren

Samtidigt gick Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ut inför Sveriges avgörande playoffmöte mot Italien och sa att damernas bojkott störde herrarnas uppladdning.

Generalsekreteraren tyckte att det påverkade och störde herrspelarna inför matchen mot Italien. Samtidigt pågick uppenbarligen förhandlingar under EM – hur ser du på det när jag ställer de mot varandra?
– Din fråga säger ju allting. När man pratar om avtal när man ska prestera – det är ingen optimal situation. Man skulle gjort det tidigare.

Oavsett avtalet eller inte skulle dock den tidigare förbundskaptenen gått på galan.

– Jag hade valt att gå på galan oavsett med enkla anledningen att jag fått andra frågor att svara på om tjejerna inte varit här och då hade jag tagit chansen att utrycka mig på ett sådant sätt som är bra för damfotbollen.

På galan fick Pia Sundhage sedan ta emot Fotbollskanalens hederspris 2017 till stående ovationer med följande motivering:

”Ingen har kunnat stoppa denna pristagare från att hålla på med fotboll. Som liten fick hon låtsas att hon var en kille för att få vara med och spela. Efter dryga 20 år som ledare kan man titta tillbaka på nya sprängda gränser men också några av fotbollsvärldens finaste priser och utmärkelser.”

ARTIKELN HANDLAR OM