Anmälda efter 3-0-krossen

FOTBOLL

Svenska lagen gör succé i Europa-kvalen

Foto: ”Vi är väl vuxna människor” Spelarna i Lech Poznan blev väckta av brandlarmet två gånger natten före matchen. ”Vi får nog vara beredda på att de kommer spotta lite i våra hamburgare eller något”, säger Nils-Eric Johansson om returmötet.

AIK körde över Lech Poznan med 3–0.

De skyllde till viss del förlusten­ på två nattliga brandlarm på ­­spelarhotellet.

– Alarmet i natt var ett problem, säger tränaren Mariusz Rumak.

– Jag var uppe vid halv fem och gav välling och vid halv åtta och gjorde frukost, vi är väl vuxna­ människor, replikerar Nils-Eric ­Johansson.

Ja, försnacket i AIK:s match handlade mest om den omilda behandling som bortalaget utsatts för på Clarion Hotel i natt. Två gånger, 03,45 och 05,50, tvingades laget evakuera hotellet efter att brandlarmet satts i gång.

”Laget var helt galna”

– Den andra gången var hela ­laget galna, det ska inte få vara så, säger presschefen för Lech Poznan, ­Mateusz Kamovski, som nu lämnat in en rapport till Uefa om incidenten.

Och visst såg de lite trötta ut Lech Poznan. Efter en mållös första halvlek som hade ett visst AIK-övertag lossnade det totalt i andra halvlek. Martin Lorentzon öppnade målskyttet efter en hörna och sedan följde ­Celso Borges och Viktor Lundberg med varsitt mål.

– Det är fantastiskt faktiskt, i andra halvlek känner vi att vi kan ­köra på vår kraft och vi känner att de tappar luften, säger assisterande AIK-tränaren Nebojsa Novakovic.

”Alarmet var ett problem”

Lech Poznan-tränaren Mariusz Rumak sökte svar till förlusten. En del ansåg han berodde på att laget var i försäsong och haft tuffa resor i de andra kvalmatcherna. Sen var det ju den där hotell-natten.

– Alarmet i natt var ett problem, ­säger han.

AIK-spelarna hade hört om hotellincidenten.

– Vi får nog vara beredda på att de kommer spotta lite i våra hamburgare eller något, säger Nils-­Eric Johansson som ändå tyckte att det var lite väl mycket gnäll.

– Jag var uppe vid halv fem och gav välling och vid halv åtta och gjorde frukost, vi är väl vuxna människor. En hotellnatt är ju rena ­semestern för mig.

Även Kalmar vann sin första match i tredje ­kvalomgången mot Young Boys med 1-0 medan Elfsborg fick 1–1 borta mot AC Horsens ­efter ett sent straffmål från danskarna.

Titta, de här lagen kan ni få möta i nästa runda av Europa League

Newcastle

Stuttgart

Lazio

CSKA Moskva

Liverpool

Athletic Bilbao

Inter

Sporting Lissabon

Anzhi Machatjkala.

SVERIGE-EUROPA 21-4

Helsingborg

Champions League

Andra kvalomgången:

The New Saints (b) 0–0

The New Saints (h) 3–0

Tredje kvalomgången:

Slask Wroclaw (b) 3–0

Elfsborg

Europa League

Andra kvalomgången:

Dacia (b) 0–1

Dacia (h) 2–0

Tredje kvalomgången:

AC Horsens (b) 1–1

AIK

Europa League

Andra kvalomgången:

FH (h) 1–1

FH (b) 1–0

Tredje kvalomgången:

Lech Poznan (h) 3–0

Kalmar FF

Europa League

Andra kvalomgången:

Osijek (b) 3–1

Kalmar (h) 3–0

Tredje kvalomgången:

Young Boys (h) 1–0

Totalt: Matcher, segrar, oavgjorde, förluster, målskillnad: 12: 8-3-1, 21–4.

ARTIKELN HANDLAR OM