Målet: ”Spela fler än tre matcher”

FOTBOLL

Vintern 2013 tog dåvarande svenska U17-landslaget EM-brons - kan man upprepa succén?

En stentuff grupp - två av stjärnorna stoppas.

Förbundskapten Magnus Wikman hoppas kunna upprepa U17-landslaget bedrift från 2013.

– Haha. Vi kan inte lova det, men vi ska göra ett försök. Målet är att gå vidare från gruppen och spela fler än tre matcher, säger Wikman.

Alexander Isak, som har imponerat i allsvenskan i vår, sköt U17-landslaget till EM. En uddamålsvinst mot Wales i slutet av mars gav en EM-biljett och i dag kliver Sverige in i turneringen i Azerbajdzjan.

Men hjälten Isak får inte medverka i EM, han stoppas av AIK. Sverige saknar även Halmstads supertalang Sead Haksabanovic.

– När det hände tyckte jag det var trist för vårt lag och för killarna själva. Nu har jag lagt det åt sidan. Jag har respekt för att det är så, säger Wikman.

Stentuff grupp

Sverige hamnade i en stentuff grupp med två av turneringens förhandsfavoriter: Frankrike och England. Det fjärde laget är grannlandet Danmark.

– De som har spelat mot Frankrike säger att de är extremt bra, en av de stora favoriterna. England är en av favoriterna också. De har alltid bra ålderskullar, säger Wikman.

Vintern 2013 gjorde det dåvarande svenska U17-landslaget succé, laget knep brons i Förenade arabemiraten efter stark defensiv. Enligt förbundskapten Magnus Wikman kommer vi att få se en liknande taktik i Azerbajdzjan.

– Vi kommer nog hamna där som läget är nu, vare sig vi vill eller inte. Vi har accepterat att det är så. Frankrike och England är bättre än oss på mycket, Danmark har ett bättre passningsspel. Så jag tror att alla lag kommer styra anfallsspelet mot oss. Men vi ska försöka kontrollera matchbilden på vårt sätt.

Inspirerade av Atlético Madrid?

– En del saker i Atléticos spel har jag visat klipp med till de här killarna vid tidigare samlingar, att man kan kontrollera matcher med försvarsspel. Det är en häftig grej det också.

Ni siktar på en repris på U17-VM 2013?

– Haha. Vi kan inte lova det, men vi ska göra ett försök. Målet är att gå vidare från gruppen och spela fler än tre matcher, säger Wikman.

Fem spelare med nyckelroller

Pontus Dahlberg, IFK Göteborg

Två bra målvakter i truppen, men han är förstavalet. Lovande målvakt som håller hög klass och han kommer att få en avgörande roll med tanke på att samtliga tre motståndare kommer att äga det mesta av bollen.

Joseph Colley, Chelsea

Måste få ordning på försvaret direkt. Anel Ahmedhodzic är avstängd mot England, så Colley blir viktig i backlinjen med sin pondus och ledaregenskaper. Men sedan lär det bli en central mittfältsposition för honom under resten av turneringen.

Joel Asoro, Sunderland

Har haft knäbekymmer i flera månader. Men anfallaren är tillbaka och har tränat fullt i några veckor. En atletisk och snabb anfallare. ”Han är snabbare än de som räknas som snabb i den åldern, han har en nivå till”, säger förbundskapten Magnus Wikman.

Mattias Svanberg, Malmö FF

En otroligt stor talang som var med i MFF:s A-lagstrupp redan förra säsongen. Har hyllats av många i Skåneklubben. Fin teknik, bra fysik, bra målsinne och är användbar på många positioner om så skulle önskas.

Teddy Bergqvist, Malmö FF

Har varit en pålitlig målskytt i U17-landslaget. Hans målnäsa blir viktig med tanke på att Asoro har haft skadeproblem under våren. Ingår i MFF:s A-trupp, precis som Svanberg. Det gäller att han och Asoro utnyttjar målchanserna som dyker upp.

ARTIKELN HANDLAR OM