Ranelid: ”Svagsinta och farliga personer”

FOTBOLL

Författaren ger sig in i pyrotekniksdebatten

Foto: Björn Ranelid var fotbollsspelare i Malmö FF i sin ungdom.

Två gånger på kort tid har oskyldiga skadats av knallskott och bengalbränning.

Författaren Björn Ranelid är en av personerna som reagerat kraftfullt.

”De skyldiga tycks njuta av och ha som sitt främsta mål i stunden att inte vara åskådare till en fotbollsmatch”, skriver Ranelid i ett Facebook-inlägg.

”Farväl till barbarer, pyromaner och ligister”. Så inleder författaren Björn Ranelid ett långt Facebook-inlägg där han reagerar mot användningen av knallskott och bengaler.

På kort tid har stort tumult uppstått vid såväl IFK Göteborg - Malmö FF som Malmö FF - BK Häcken, vid bägge händelserna har personer skadats till följd av de inkastade knallskotten och bengalbränningen. En undersökning gjord av Sportbladet och Inizio visar även att rädslan för att gå på allsvensk fotboll ökar.

”Utestäng dem i tio år”

Björn Ranelid beskriver personerna som använder pyroteknik på följande vis:

”Svagsinta supportrar påstår att bengaler och rökspridare höjer stämningen på läktarna. Kan det vara så att de drabbas av en märklig form av sinnesförvirring varje gång de besöker en fotbollsmatch?

I varje fall är det så att de mår som bäst och känner störst lycka när matcherna avbryts eller försenas genom att domare, brandpersonal och funktionärer bedömer situationen som farlig för publiken”.

För att få bot på problemen menar författaren att det krävs att långa avstängningar och hårda straff tillkommer.

”Det finns endast ett sätt att en gång för alla komma till rätta med dessa svagsinta och farliga personer.

Avslöja dem, ange dem och utestäng dem från alla fotbollsmatcher under tio år. De skall därtill straffas med dryga böter och helst fängelsestraff, om det är så att en människa kommer till skada genom deras sjuka tilltag med bengaler och rökverktyg”.

”Idiotiska bortförklaringar”

Björn Ranelid är även tydlig med att han inte är öppen för några diskussioner i frågan kring pyroteknik.

”Jag har rätt i min ståndpunkt och alla som försöker skydda och bejaka gangstrar som kastar knallskott och tänder bengaleldar på läktarna före, under och strax efter matcherna har fel.

Jag vill inte och kommer inte att lyssna en enda sekund på dem som kommer med enfaldiga och idiotiska bortförklaringar och usla försök till att rättfärdiga bengaleldar, rökverktyg och knallskott i samband med fotbollsmatcher”.

Författaren Björn Ranelid har en spelarbakgrund i bland annat Malmö FF, Helsingborgs IF och Trelleborgs FF.