Fotbolls-VM

Olsen: ”Jag har haft en konstig karriär”

Av: 

Stefan Holm

FOTBOLL

Robin Olsen spelade i division 5 för sex år sedan

Robin Olsen
Robin Olsen

Förbundskapten Janne Andersson lär inte släppa någon bomb när det gäller målvaktsvalet.

Dansk dynamit, däremot.

Möt Robin Olsen – mannen som förväntas ersätta Andreas Isaksson.

Erik Hamrén gick inte över ån för att hämta vatten, men den förre förbundskaptenen gick över sundet för att hämta en målvakt. Under januariturnén 2015, då Sverige slog Elfenbenskusten med 2–0 i Abu Dhabi, lät han Robin Olsen göra landslagsdebut.

Ett och ett halvt år senare är den svenske dansken redo att kliva ut ur Andreas Isakssons väldiga skugga.

– Får jag spela vore det en stor ära. Jag hade njutit av varje minut, säger 26-åringen inför tisdagens VM-kvalpremiär mot Nederländerna.

Han står framför en reklamfond på spelarhotellet i Stockholm, men hade lika väl kunnat befinna sig i Köpenhamn, där Danmark ska möta Armenien. Morten Olsen var lika intresserad av den danske svensken, men när Robin gjorde sitt val föll det på Sverige.

”Lång och fin landslagskarriär”

Han ångrar inte sitt beslut. Jobbet som förstemålvakt brukar ju vara upptaget i decennier och i framtiden vill Robin Olsen nämnas i samma mening som Thomas Ravelli, Magnus Hedman och Andreas Isaksson.

– Skulle jag få platsen hoppas jag att jag också får en lång och fin landslagskarriär. Det är ett mål jag strävar efter, men jag kan inte stå här och säga att jag ska ha platsen i tio år. Fram till tisdag gäller det att visa att det är jag som ska spela.

Men du måste medge att tajmingen är bra, med tanke på att Isaksson slutade i landslaget efter EM.

– Ja, och jag har varit med på en del samlingar, samlat på mig erfarenhet och lärt mig av ”Isak”, som har varit i landslaget i så många år.

Vad har han lärt dig?

– Allting, egentligen. Det är speciellt med landslagssamlingar, men han är väldigt lugn och sansad. Som under EM... Det var nytt för både mig och Patrik (Carlgren), men hans rutin smittade av sig på oss. Ett EM var inget att stressa upp sig för. ”Isak” var lugn och spelade hur bra som helst.

Danska föräldrar

Om underbarnet Isaksson hade en spikrak väg till landslagsmålet har den varit desto krokigare för hans troliga ersättare. Robin Olsen, som har danska föräldrar, växte upp i Malmö, blev målvakt som barndomsidolen Peter Schmeichel, men 2009 övervägde han att ge upp elitsatsningen.

Robin spelade för LB07 då, när han drabbades av en knäskada som höll honom borta från fotbollen i tio månader. När han väl gjorde comeback var det för Bunkeflo FF i division 5.

– Jag kände tränaren och det var där mina vänner spelade. Det var en jävligt rolig tid. Nu, med facit i hand, var det rätt beslut att gå från division 1 till division 5.

Hade du stått här annars, om du inte hittat glädjen med fotbollen igen?

– Det vet man aldrig, men glädjen hittade jag där. Sedan var jag i Klagshamn, och efter halva säsongen ringde Malmö FF.

MFF var, skulle det visa sig, bara början på proffskarriären. Olsen värvades till grekiska PAOK sommaren 2015 och blev i vintras utlånad till FC Köpenhamn, som löste honom från kontraktet och skrev ett fyraårsavtal med den svenske landslagsmålvakten.

– Jag har haft en konstig karriär och kom fram rätt sent. Ändå har jag samlat på mig en del erfarenhet och spelat en del stora matcher. Jag har spelat i Champions Leauge med MFF, och nu med FCK. Jag vet vad det handlar om.

Varför fastnade du för Peter Schmeichel?

– För mig var han väldigt stor, en förebild, världens bäste målvakt. Han var speciell och galen och visade att det var han som bestämde i straffområdet. Det var därför han syntes så mycket, och att jag som ung fick upp ögonen för honom.

Hur pass viktigt är det att visa pondus i straffområdet?

– Oerhört viktigt. Du ska visa att du äger luftrummet och att du vågar gå ut.

Som många andra målvakter är du lugn vid sidan av planen, men vad händer när du springer ut till en match?

– Jag vet inte, men det är väl adrenalinet. Det blir som ett litet krig. Du har ditt område, där du ska styra och ställa oavsett om du ska smälla på någon. Det blir hårda närkamper och de måste du vinna. Då är det på med fightingansiktet.

Har du blivit tuffare i närkampsspelet?

– Ja, jag var inte så tuff när jag kom till Malmö. Jag var van vid spel i division 2 och där gick ingen spelare in i mig, som är nästan två meter lång. Sedan kom jag dit, där spelarna inte är så snälla.

Hur ser du på kvalgruppen och möjligheten att nå VM-slutspelet i Ryssland?

– Det är en tuff grupp, men vi tror på oss själva. Det har sett riktigt, riktigt bra ut på träningarna. Vi behöver några dagar till, men det här kan bli riktigt bra.

Kan ni utnyttja att alla förväntningar försvann med Zlatan Ibrahimovic?

– Vi måste försöka utnyttja det. Vi tappar ett väldigt stort namn, han som är bäst i Sverige genom alla tider. Nu gäller det att vi hjälps åt och spelar för varandra.

Med Zlatan i laget blev ansvarsfördelningen väldigt skev...

– Det är naturligt om du har en sådan världsstjärna. Han gör otroligt mycket för ett lag och kan göra saker som ingen annan kan. Nu får vi anpassa oss efter något annat. Nu har vi ingen med hans egenskaper, ingen som kan rädda oss i vissa situationer. Nu gäller det...

En målvakt kan väl rädda sitt lag?

– Ja, men jag kan inte göra målen, säger Robin Olsen.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Janne Andersson måste bygga ett nytt landslag – igen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM

Zlatan Ibrahimovic

Malmö FF