Lagerbäck: "Kanske inte ska vara möjligt"

avPelle Strandman, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Island till slutspel efter jättedrama

1 av 5

Mål i matchens sista anfall fram till 2–1 mot Österrike – då säkrades avancemang och EM-slutspel.

Lars Lagerbäcks Island har stått för en megabragd i nationens första mästerskap någonsin.

– Jag kan nästan inte beskriva det, säger Kari Arnason till Sportbladet.

Lars Lagerbäck har gjort det som få trodde var möjligt. Svensken förde Island, en nation med cirka 330 000 invånare, till landets första fotbollsmästerskap någonsin.

Och nu väntar åttondelsfinal. Detta står klart efter att Island i dag besegrat Österrike efter ett sent avgörande.

Island vann med 2–1 efter att Norrköpings tidigare spelare Arnor Traustasson avgjort med matchens sista spark.

– Helt fantastiskt. Man unnar det här gänget så otroligt mycket och att gå vidare i deras första EM. Man blir nästan lite rörd faktiskt, säger Lagerbäck till SVT direkt efter matchen.

Händelserik start

Annars började det med en minst sagt händelserik första halvlek. Redan efter två minuter small det i trävirket när Johann Gudmundsson från långt håll dundrade på mästerskapets kanske hårdaste avslut rakt i ribban.

Därefter var det Österrike som var närmast att spräcka målnollan. Detta efter en megatavla av målvakten Hannes Thor Haldorsson som med fötterna tappade bollen till en störande Marko Arnautovic. Österrikaren skulle bara lägga in bollen i öppet mål men halkade olyckligt och chansen rann iväg.

I stället tog Island ledningen efter 18 minuters spel när Malmö FF:s Kari Arnason nickskarvade Aron Gunnarssons långa inkast vidare till Jon Dadi Bödvarsson som kallt rullade in 1–0.

– Det är något vi har tränat på. Jag vill inte gå in på detaljer men självklart har vi en del kombinationer. Jag hade markering men lyckades vinna duellen, säger Kari Arnason.

Men Österrike – som dittills fortfarande inte hade gjort mål i mästerskapet – fick en stor chans till kvittering innan halvtid. Alaba drogs i armen i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten.

Österrike kvitterade

Fram klev Aleksandar Dragovic – som gjorde "en Ronaldo". Det vill säga han placerade bollen längs backen i vänsterstolpen, precis som portugisen gjorde i den andra gruppspelsomgången mot just Österrike.

Men kvitteringen kom – och det efter att Marcel Koller stått för ett succébyte i halvtid. In kom Marc Janko och Alessandro Schopf.

Det sistnämna visade sig bli ett succébyte. Schopf åkte slalom igenom det isländska försvaret och placerade snyggt in 1–1 efter timmen spelad.

Österrike låg därefter på med hela laget för att göra 2–1 och hade Island i brygga i slutminuterna. Då åkte österrikarna på en kontring som Island utnyttjade på bästa sätt.

"Känner hälften"

Elmar Bjarnason fick bollen, drev den hela vägen till det österrikiska straffområdet, passade Norrköpingsbekantingen Arnor Traustasson som tryckte in avgörandet vid den bortre stolpen med matchens sista spark.

Detta till 10 000 tillresta isländska supportrars enorma glädje.

– Det är som att hela familjen var på matchen. Jag känner säkert 50 procent av alla supportrar som var där, eller jag har i alla fall sett de tidigare någon gång, säger Kari Arnason.

Lagerbäck:

– Det kanske inte ska vara möjligt om man tittar på statistik och vad verkligheten säger. Men man kommer långt på attityd och att jobba hårt tillsammans. Det här är ett fantastiskt gäng som jobbar stenhårt för varandra, säger Lagerbäck till SVT.

2–1 till Island som därmed blir tvåa i gruppen och är klara för slutspel.

Nu väntar England

Väl där väntar England. En motståndare som "Larsur" skickar en passning till inför mötet på måndag nästa vecka.

– Det blir tufft naturligtvis, men jag har aldrig varit med om att förlora mot England någon gång. Så vi får se om det blir första gången nu, säger Lagerbäck med ett leende.

För Kari Arnason blir det ett speciellt möte i åttondelen.

– Jag har alltid hejat på England i de stora turneringarna. Det är en dröm som blir verklighet. Vi ska gå in i matchen med full styrka för att få ett bra resultat.

Publicerad: