Damlandslaget i fotboll

Wegerup: Saknade en härförare

Av: 

Jennifer Wegerup

FOTBOLL

VM är över.

Det svenska U20-landslaget tog ledningen

men tappade den.

Sverige fick bara oavgjort mot Brasilien och får åka hem.

Sportbladets Jennifer Wegerup.

Hemresan är ett faktum. Drömmen om kvartsfinal släcktes av ett tekniskt och taktiskt Brasilien.

Sverige inledde lovande med ledning men klarade inte att behålla kommandot över matchen.

Brasilien och Sverige hade båda förlorat mot gruppettan Nordkorea och vunnit över Papua Nya Guinea. Brasilien dock med 9-0 och Sverige bara med 6-0 i en match som borde slutat tvåsiffrigt.

Därmed var svenskorna piskade att slå brassorna.

Förbundskaptenerna Anneli Andersén och Calle Barrling visste att Sverige måste spela offensivt men samtidigt inte riskera för mycket på kontringar, mot de individuellt skickliga brasilianskorna.

Saknade härförare

Michelle De Jongh var tillbaka i startelvan och inledde bra. Efter bara knappa kvarten tog Sverige ledningen genom Stina Blackstenius på nick. Men Brasilien kom tillbaka och gjorde 1-1 genom Gabi Nunes som var farlig matchen igenom. Det svenska försvaret borde punktmarkerat henne, något som var tydligt på målet där hon sprang sig fri och närmsta back var en halvmeter bort.

Därmed hade Brasilien matchen där man ville. Laget drog ner på tempot och styrde skickligt spelet. Emma Holmgren gjorde en stark match i det svenska målet, även efter en ful luftduell med Geyse som fick gult kort.

Men Sverige behövde göra mål och skapa mer offensivt och det misslyckades det blågula laget med. Andra halvlek blev seg, långsam och med ett svenskt lag som inte klarade att få upp tempot och föra matchen. Felpassningsprocenten gör att för många anfall går förlorade och Sverige saknade också en härförare, någon eller några som klev fram och eldade på laget när det behövdes som mest.

Nyttig erfarenhet

Så rann minuterna i väg, matchen slutade 1-1 och VM över.

Sverige får en lång hemresa, med nyttig erfarenhet men också en del att begrunda.

Chansen till kvartsfinal missade laget egentligen mot Papua Nya Guinea, där man brände så många målchanser. Det är skillnaden mot att dominera på hemmaplan i allsvenskan och lägre divisioner och mot att inte ha råd att missa ett enda läge i sammanhang som VM. Då ligger hembiljetten strax och väntar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Imorgon Sverige - Slovakien! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll