Priset på hjälten för HBK: Noll kr

1 av 2 | Foto: Bildbyrån

avMichael Wagner

FOTBOLL

HELSINGBORG. Han är lika mycket stor hjälte som ett fynd.

Marcus Mathisen, 20, sköt Halmstads BK tillbaka till allsvenskan med sina två första mål på seniornivå.

Priset för FCK-nyförvärvet: 0 kronor.

När kontraktet bröts med mittbacken Mohammed Ali Khan och mittfältaren Junes Barny såldes jagade HBK nyförvärv i somras.

FC Köpenhamns unge mittback Marcus Mathisen provtränade, HBK fattade tycke och inledde förhandlingarna med FCK.

Skrev på för 2,5 år

Klubbarna kom överens och Mathisen skrev på för 2,5 år med Halmstad.

– Vi såg direkt att det var en talang. Han har gjort många bra matcher, men även några mindre bra, säger HBK-tränaren Janne Jönsson. Men mer erfarenhet kan han växa till en storspelare.

Frågan är om inte Mathisen redan vuxit till en storspelare i Halmstadfansens ögon.

Utan att ha gjort ett mål på seniornivå slog den danske mittbacken till med båda målen när HBK vände 0-1-underläget till 2-1 och allsvenskt avancemang mot Helsingborg på Olympia.

Först slog Mathisen straffen som innebar 1-1 (87).

– Sead (Haksabanovic) skulle tagit den, men han ville att jag skulle ta den, säger Mathisen. Vi tränade på straffar på träningen och jag hade en bra känsla i kroppen. Jag var inte ens speciellt nervös.

Drömmål med fel fot

Två minuter senare slog han till igen.

Mittbacken vred ut och in på Helsingborgs Johan Mårtensson innan han la över bollen på fel fot och sköt med vänstern in 2-1 (89), otagbart.

– Jag tror aldrig jag har gjort mål med vänstern. Jag trodde att det skulle bli frispark strax innan och därför väntade jag lite och la över bollen igen.

Det var inga dåliga finter för en mittback…

– Jag är nog ingen typisk mittback. Jag har alltid varit bra med bollen och jag har spelat mittfältare en del.

2-1-mål innebar i praktiken att det allsvenska avancemanget var säkrat. HIF hade ont om tid och behövde göra två mål för att behålla platsen.

Därmed tog Halmstads BK klivet tillbaka i allsvenskan, en plats som förutom den sportsliga framgången även är värd cirka 15 miljoner kronor årligen i ökade intäkter och bidrag.

Fick Mathisen gratis

– Jag är så nöjd med den här flytten, det kan inte bli bättre. Jag har fått spela alla matcher och det känns väldigt bra, säger Mathisen nöjt, omgiven av firande lagkamrater.

Mittbacken, som har representerat Danmark genom de olika ungdomslandslagen, hade mindre än ett år kvar på kontraktet i ett FCK där konkurrenssituationen bland mittbackarna redan var mördande.

Så HBK fick Mathisen gratis mot ett gemensamt ägande i 20-åringen inledningsvis.

Ju längre mittbacken blir kvar i Halmstads BK desto större andel i ägandet kommer framöver övergå till HBK, erfar Sportbladet.

HBK:s ordförande Tony Karlsson säger om överenskommelsen med FCK om Mathisen:

– Jag tror det är en affär som både vi och FCK är nöjda med. Janne Jönsson och Fredrik Andersson skötte den förhandlingen riktigt bra för oss.

– Marcus tillhör HBK helt och hållet men det finns en klausul som reglerar hur pengar ska fördelas vid en eventuell försäljning, säger Karlsson.