Kravaller i samband med Englands premiär

Av: Oskar Forsberg, Emil Larsson, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En engelsman uppges sväva mellan liv och död och två andra allvarligt skadade

1 av 5

På lördagseftermiddagen har våldsamma bråk utbrutit mellan engelska, franska och ryska supportrar.

Enligt La Provence är en engelsk supporter livshotande skadad och två andra allvarligt skadade.

Efter matchen attackerades engelsmän av ryssar inne på arenan – och oroligheterna fortsatte på flera håll i Marseille under natten.

Slagsmål utbröt inne på arenan Stade Velodrome direkt efter slutsignalen i matchen mellan England och Ryssland. Ryska supportrar stormade de engelska sektionerna, enligt ögonvittnen på plats.

Under natten fortsatte oroligheterna på flera håll i Marseille. På bilder och filmer syns hur supportrar kastar stolar och bengaler mellan varandra och hur poliser skjuter knallskott och tårgas för att skingra dem.

Lördagsmorgonen började relativt lugnt i Marseille – men klockan 16 utbröt ett stort bråk mellan våldsamma supportrar från England och Ryssland.

60 ridande poliser fanns på plats för att sära på de våldsamma supportrarna, det skriver engelska tidningen The Guardian.

En livshotande skadad

Det är tredje dagen i rad som engelska fans är inblandade i olika våldsamheter i Marseille.

The Guardian skriver att en person, som tros vara av engelsk nationalitet, ska ha varit medvetslös. Vittnen säger att han ska ha fått upprepade slag mot huvudet.

Enligt Sky News svävar en engelsk supporter mellan liv och död. Två andra engelsmän ska vara allvarligt skadade.

Regionens polischef Laurent Nunez säger till fransk media att fem personer har skadats och sex bråkmakare gripits under dagen. Två tv-stationer rapporterar att en av de skadade drabbats av en hjärtattack under kravallerna.

– För att vara ärlig, jag avundas inte den franska polisen. När det blev klart att matchen skulle spelas i Marseille, så drog alla ett djupt andetag. Du har engelska fans, ryska fans och Marseilles ultrassupportrar där, säger Chris Hobbs, före detta polis i Skottland till The Guardian.

Polisen satte under eftermiddagen in vattenkanoner för att skingra människorna inblandade i slagsmålen.

”Ligger en katastrof i luften”

Sportbladets Peter Wennman är på plats för att bevaka kvällens match.

– Stämningen är mycket obehaglig även utanför arenan, Stade Velodrome. Det ligger en katastrof i luften i den här turneringen. Scenerna från hamnen i Marseille var förfärliga, för tredje dagen i rad, säger Peter Wennman och fortsätter:

– Det känns som EM-festen redan har förvandlats till EM-pesten. Jag känner att jag tappar glädjen. Fortsätter det så här är det lika bra att avbryta hela skiten och lägga ned EM.

Oroligt utanför arenan

Vid 19.30 kom ett officiellt uttalande från UEFA där man fördömer händelserna i Marseille. Man skriver att ”personer som deltar i våldet inte har någonting med fotboll att göra”.

Vid 19.45 kom rapporter om oroligheter utanför arenan Stade Velodrome där matchen mellan England och Ryssland ska spelas klockan 21.00.

Nyhetsbyrån AP rapporterade om att personer kastade utemöbler omkring sig på väg mot arenan. Enligt AP sköt polisen ytterligare tårgas i samband med detta, man ska även ha avfyrat tårgas utanför Stade Velodrome. La Provence rapporterar om våldsamma sammandrabbningar mellan ryssar och engelsmän vid en rondell alldeles i närheten av arenan.

Bråkigt även i Nice

Efter matchen utbröt kravaller när ryska fans stormade engelska läktarsektioner. Samtidigt blev det bråkigt i Nice, omkring 20 mil därifrån.

Enligt lokaltidningen Nice-Matin var det polska, nordirländska och franska supportrar som drabbade samman.

”Spridda bråk i Nice i kväll. De här huliganernas beteende är oacceptabelt och måste fördömas hårt. En person har gripits. Läget är nu lugnt”, skrev regionens president Christian Estrosi på Twitter strax före midnatt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.