"Inga bekymmer om de vill vara favoriter"

FOTBOLL

Kaxigt Rosenborg inför Pekings första Europamatch på 16 år

Foto: BILDBYRÅN & TT

Rosenborgs kaxiga utspel biter inte på IFK Norrköping.

Inför onsdagens Champions League-kval är det en samlad och jordnära Jens Gustafsson som står inför en av sina största tränarutmaningar.

– Om Rosenborg vill ha favoritskapet så har vi inga bekymmer med det, säger han till Sportbladet.

Två månader har passerat sedan IFK Norrköping presenterade Janne Anderssons ersättare på tränarposten.

En halv vårsäsong och ett EM senare har Jens Gustafsson gått segrande ur sin första allsvenska match med klubben och laddar nu för "Pekings" första Europaäventyr sedan år 2000.

– Känslan är mycket bra. Vi känner oss väl förberedda och ser fram emot uppgiften, säger Jens Gustafsson.

Den tidigare Halmstad- och AIK-tränaren är inte typen som bjuder på rubriker och kaxiga utspel – det verkar dock hans norska motståndare vara något bättre på.

"Rädda för dem...?"

I en intervju med tidningen Adresseavisen uttalade sig Rosenborgs största stjärna Pål André Helland om Norrköping enligt följande för ett par veckor sedan:

– Om vi är rädda för dem? Frågan är väl snarare om de är rädda för oss.

Helland tillade dessutom:

– Om vi är hundra procent skärpta är det ett lag vi ska vara bättre än.

Jens Gustafsson använder ogärna termer som "underdogs" och "favoriter" men medger att han inte har något emot om det är ett övermodigt Rosenborg som tar emot Norrköping på Lerkendal Stadion i Trondheim i kväll.

– Om de vill ha favoritskapet så har vi inga bekymmer med det, säger han.

Stor spelaromsättning

Tränaren mönstrar i morgon en elva som inte är helt lik den som avgjorde förra årets allsvenska säsong på Swedbank stadion borta mot Malmö i sista omgången.

Nyligen blev det klart att skyttekungen Emir Kujovic lämnar klubben för Gent och innan EM såldes islänske Arnor Traustason till Rapid Wien.

Inte heller långtidsskadade David Mitov Nilsson är tillgänglig.

– Det är förändringar vi levt med under en period. Även om det blev klart med Emir nyligen så har han ändå inte varit med på samma sätt på slutet eftersom han var med på EM. Nya spelare kommer in i stället med andra kvalitéer och då får vi bygga utifrån det, säger Gustafsson och tillägger:

– Sen november förra året har vi tappat sex spelare (David Boo Wiklander, Alhaji Kamara, Emir Kujovic, Alexander Fransson, David Mitov Nilsson och Arnor Trasutason) som bidrog till SM-guldet. Det behövs lite tid för att ersätta och förstärka ännu mer, men därmed inte sagt att vi inte är förberedda för den här matchen.

"Viktig balansgång"

Mot Rosenborg är nyförvärvet David Moberg Karlsson inte spelfärdig. Således kan vi räkna med en anfallsduo bestående av Christoffer Nyman och Sebastian Andersson.

Den sistnämnde avgjorde senast borta mot sitt gamla Djurgården och har tagit chansen när han fått den.

– Det gäller att arbeta med sin utveckling hela tiden oavsett om man har spelat mycket innan eller inte och där är Sebastian Andersson ett väldigt bra exempel på hur man ska hantera en sådan situation.

Vad ska man se upp med mot Rosenborg?

– Det är ett väldigt offensivt balanserat lag med mycket kvalité i de offensiva delarna. De är löpstarka och har mycket fart. Det måste vi få stopp på.

Dubbelmöte och bortamålsregeln. Hur påverkar detta?

– Det är en viktig balansgång det där. Vi spelar 180 minuter och det ger en annan taktisk ingång. Vi vet att oavsett vad matchen slutar i morgon så är det bara första halvlek.