Allsvenskan i fotboll

Två bottenlag – men bara BP försvinner

FOTBOLL

Robert Laul: I går avgjordes vilket av de sämsta lagen som kommer att åka ur

Två blivande superettan-lag möttes på Grimsta.

Trelleborgs lycka är att bara ett åker ur i år.

Brommapojkarna.

Allsvenskan 2007 har varit ovanligt svårspådd, men allt eftersom serien satt sig har det stått klart att Trelleborg eller Brommapojkarna kommer dra årets enda nitlott.

Men vilka?

Svaret kom på Grimsta i går kväll – 3-0 till Trelleborg.

På sikt lär även Trelleborg försvinna från allsvenskan – klubbar med större potential knackar på dörren – men eftersom bara ett lag åker den här gången får man vara med åtminstone ett år till.

Brommapojkarna har 33 poäng kvar att vinna, men de behöver en vinnande trend snabbt. Med tanke på att närmaste sex omgångarna innehåller motståndare som AIK, Malmö, Hammarby, Blåvitt och Helsingborg var 0-3 mot räddningsplankan Trelleborg det sista BP behövde.

Akutvärvningarna har redan gjorts – och båda hade dessvärre framträdande roller i går:

Markus Karlsson knäckte tre paraplyer på ena långsidan med sitt långskottsförsök innan han frilägesutvisades i 35:e minuten (ett av få korrekta domslut av Sven-Martin Åkesson).

”Proppen” hade tagit skottet

Mattias Asper släppte ett skott under sig som till och med Kristoffer ”Proppen” Björklund tagit.

Lägg därtill lagkaptenen Håkan Malmströms veka rensning rakt på Erik Sundin vid Trelleborgs tidiga 1–0-mål…

bjudytorna utanför eget straffområde…passiviteten i returspelet… oförmågan att komma till skott när regnet vräkte ner (en målvakts mardröm) i en match som betydde så mycket… ja, ni förstår själva att BP fortfarande har så många brister att de knappast kan undvika jumboplatsen.

Trelleborg då?

TFF spelade efter vädret

Det krävs tydligen en tidig 1–0-ledning och en man mer på planen för att skåningarna ska våga spela ut. Men framför allt gjorde TFF det vädersituationen krävde – tog avslut, högg på returerna och offrade sina knän (Björn Westerblad vid 2-0).

Direkt avgörande för lagets framgång är Mattias Thylander. Att ha en spelare som tar rätt beslut i snudd på alla situationer centralt på mittfältet betyder oerhört mycket för ett lag som egentligen bara har en offensiv klasspelare – Jonatan Berg.

Thylander sparkade visserligen Philip Haglund på näsan i en vårdslös iver att rensa undan bollen i eget straffområde, men eftersom domarna såg situationen och friade är det svårt att hävda att Thylander gjorde fel.

En allsvensk plats stod ju på spel.

Robert Laul

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll