Kaká – så blev han den bäste

Foto: Bäst i världen Kaka röstades fram som förra säsongens bäste spelare av fler än 100 000 deltagare på Uefas hemsida.
FOTBOLL

MONTPELLIER.

Förra säsongen var han världens bäste fotbollsspelare.

Nu vill han fortsätta vara det.

Inför den italienska ligapremiären har Sportbladet träffat Kaká.

Bäst i Europa, fyra i Italien.

Okej för att Milan tvingades starta fjolårssäsongen med ett poängstraff, men det 36 poäng stora avståndet upp till seriesegrande Inter var absurt stort.

Kaká inser det.

När han berättar för Sportbladet om sina förväntningar på årets SerieA-säsong accepterar han att Milan slår ur underläge.

– Ja, Inter är favoriter. Det måste jag säga.

Trots att de förlorade mot Roma i Supercupen?

– Ja, det betyder ingenting. De är regerande mästare, och de är starka.

Vilka är utmanarna, som du ser det?

– Milan. Garanterat. Den här säsongen börjar vi jämsides igen, ochChampions League-titeln har givit oss ett lyft. Och sen har vi Juve och Roma – där har vi lagen som kan vinna ligan. Jag tror att ligan kommer att bli väldigt jämn i år. Det är inga stora skillnader mellan lagen.

Premiärministern

Under hela säsongen har det surrat flyttrykten kring Kaká.

Real Madrid är beredda att flytta på både himmel och jord för att få brasilianaren. Däremot har de inte klarat av att rubba en 168 centimeter lång före detta italiensk premiärminister.

– Det är väldigt enkelt. Så länge (Milans klubbpresident Silvio) Berlusconi vill att jag stannar, så stannar jag. Och så vitt jag vet så vill inte han att jag ska flytta någonstans.

Men nu hade han tydligen varit ute och sagt något om att du och Ronaldinho skulle byta klubb med varandra en gång om året.

– Bah. Jag tror att det där bara var ett skämt, haha.

Själva har Milan legat ovanligt lågt på transfermarknaden under sommaren.

De har visserligen klart med superlöftet Alexandre Pato, men han blir spelklar först i januari. Fram till dess får de nöja sig med den gamle Émerson, den ännu äldre Ibrahim Ba – och så en okänd brasiliansk spoling som heter Digão.

Den sistnämnde är en försvarare som varit utlånad till Rimini, enförsvarare som råkar vara Kakás lillebror.

– Det är ju väldigt bra för Digão att han får en permanent chans i Milan. Han får chansen att utvecklas, i och med att han tränar med ett av världens absolut bästa lag. Och så får han uppleva de nspeciella atmosfär som finns runt Milanello, vara en del av hela Milan-familjen.

Och vad innebär det för din egen del?

– Hans övergång handlar inte om mig, men… För mig personligen är det såklart väldigt roligt att få träna tillsammans med honom.

Hur ser du på din egen säsong? Du anses allmänt som världens just nu bäste, och lär få väldigt närgången bevakning.

– Det är så det är nu. Jag tror inte att det blir någon större skillnad jämfört med förra säsongen, utan jag tycker att den stora förändringen kom mellan min första och andra säsong i Italien. Då fick försvararna upp ögonen för mig på ett annat sätt. Nu har jag vant mig.

Tuffare markering

På ett sätt är det bättre om markeringen av mig bara blir tuffare och tuffare, för då innebär det att jag spelar bättre och bättre. Det enda jag skulle kunna önska mig är lite hårdare bedömningar från domarna, för ibland blir bevakningen lite väl brutal.

Och vad hoppas du kunna uppnå? Du har redan vunnit det mesta.

– Jag lever för utmaningarna, att försöka uppnå nya saker. Bara i år så har jag den italienska ligan, Champions League, den europeiska Supercupen, VM för klubblag, de första VM-kvalmatcherna med landslaget – och så skulle jag hemskt gärna vilja vinna Guldbollen också. Och allt det där händer alltså på fyra månader,innan det här året är slut. Sedan kommer OS nästa år och sedan ett till VM… Och jag vill vinna allt

Erik Niva rankar de tio största stjärnorna i Serie A

1. Kaká

25 år, offensiv mittfältare, Milan

Land: Brasilien

Fjolårssäsongen:

Röstades fram som säsongens bäste spelare av fler än 100 000 deltagare på Uefas hemsida. Det räcker så, även om den breda allmänhetens bild av Kaká skönmålats av att han spelade som bäst de största CL-kvällarna, snarare än de vardagliga ligamatcherna.

Nu: Vi kan bara hoppas på mer av samma vara. Cristiano Ronaldo utmanar i England, Ronaldinho och Messi i Spanien – men just i dag är det Kaká som har titeln ”Världens bäste fotbollsspelare”.

2. Francesco Totti

30 år, offensiv mittfältare, Roma

Land: Italien

Fjolårssäsongen:

Så mycket mer än en fotbollsspelare. Hoppade av landslaget för att koncentrera sig på sitt Roma, och beskrev CL-kvarten som ”större än VM-finalen”. Hade sin kanske allra bästa säsong, och vann även den guldsko som delas ut till Europas mest effektive målskytt.

Nu: Har gjort sin landslagsbojkott definitiv, och spelar enbart för att vinna ligan och/eller CL med Roma. Fortsätter som ensam forward –och får han bara för sig att göra mål på sina straffar kanske han kan göra 30 mål.

3. Zlatan Ibrahimovic

25 år, anfallare, Inter

Land: Sverige

Fjolårssäsongen:

Grävde sig upp ur sin djupa formsvacka på ett sensationellt sätt. Under januari och februari var han kanske den bäste anfallaren i hela världen – men sedan kom skadorna att hämma honom mer och mer.

Nu: Det finns lite mer att ta av. Utmaningen för Zlatan gäller givetvis att spela närmare sin toppnivå under hela säsongen. Har förutsättningarna att lyckas, i och med sin position som Inters självklara startanfallare.

4. Ronaldo

30 år, anfallare, Milan

Land: Brasilien

Fjolårssäsongen:

Vissa må ha dömt ut honom som en föredetting, men flera undersökningar visar att Ronaldo fortfarande tillhör världens allra mest berömda idrottsmän. Och flytten till Milan gjorde att han äntligen såg ut som en professionell fotbollsspelare igen.

Nu: Sägs vara i bättre form än på flera år, och har tappat mer än 10 av de 98 kilo han vägde när han kom till VM-lägret förra sommaren. Kan absolut utmana om titeln som Capocannoniere.

5. Gianluigi Buffon

29 år, målvakt, Juventus

Land: Italien

Fjolårssäsongen:

Zlatan drog och Vieira drog till Inter, Cannavaro, Thuram och Zambrotta valde Spanien. Världens bästa målvakt följde med Juventus ner till… serien som inte är världens bästa. ”Serie B är ett mästerskap jag inte vunnit”, kommenterade Buffon.

Nu: Tippades återigen att lämna Juventus, den här gången för chansen att för första gången vinna Champions League. Men Buffon valde ännu en gång att stanna kvar – och en modern legend stärktes ytterligare.

6. Adriano

25 år, anfallare, Inter

Land: Brasilien

Fjolårssäsongen:

Vad gör han med sig själv, det fenomenala råämnet som sågs som en klart större spelare än Zlatan för bara ett par år sedan? Attitydsproblem, formsvackor och till och med alkoholproblem präglade Adrianos fjolår.

Nu: Ligger fortfarande efter med träningen, men kommer att få en chans att rädda Serie A-karriären. Förmodligen blir det den sista. Slänger Adriano bort den här säsongen också är förmodligen stjärnkyrkogården i Fenerbahce nästa adress.

7. Alessandro Del Piero

32 år, anfallare, Juventus

Land: Italien

Fjolårssäsongen:

Det är omöjligt att lämna ”Pinturicchio” utanför en sådan här stjärnlista. Buffon må vara en Juventus-hjälte – men det är Del Piero som är den verkligen bandieran, banérbäraren. Statusen sänktes knappast av 20 mål – och skytteligaseger – i Serie B förra säsongen.

Nu: Har redan blivit avskriven i ett halvt årtionde, men de två senaste säsongerna har faktiskt tillhört hans allra bästa. Blir inte yngre, men kommer definitivt att ge Juve ett tungt bidrag den här säsongen också.

8. Gennaro Gattuso

29 år, mittfältare, Milan

Land: Italien

Fjolårssäsongen:

I och med Marco Materazzis otäcka skada kniper ”Rino” platsen som denhär listans anti-hjälte. Gattuso var sitt vanliga bulldog-jag i fjol,och ingen som såg det har glömt den totala nedplockningen avCristiano Ronaldo i Champions League-semin.

Nu: Kanske får det milanesiska mittfältet en lite annorlundasammansättning i och med Émersons ankomst, men Gattuso lär först ochfrämst fortsätta att sköta tacklandet och löpandet åt spelfördelarenAndrea Pirlo.

9. Adrian Mutu

28 år, anfallare, Fiorentina

Land: Rumänien

Fjolårssäsongen:

Hade den här listan handlat om ”bästa spelarna” snarare än ”största stjärnorna” hade Adrian Mutu faktiskt hamnat ännu högre upp. Den rehabiliterade kokainisten gjorde sin klart bästa säsong någonsin, och fick högst snittbetyg av alla i Gazzetta Dello Sport.

Nu: Kommer få ta ett ännu större ansvar, i och med att parhästen Luca Toni försvunnit till Bayern München. Visst finns en liten risk att Mutu kollapsar igen, men ingen kan heller hantera hans speciella karaktär lika bra som tränaren Cesare Prandelli.

10. Paolo Maldini

39 år, försvarare, Milan

Land: Italien

Fjolårssäsongen:

Ibland undrar man om Paolo Maldini över huvud taget kommer att kunna gå i morgon – men så kommer morgondagen, och där står karln och spelar sin åttonde Europacup-final. Större än livet självt.

Nu: Påstod länge att förra säsongen skulle bli den sista, men vi skulle såklart inte låtit oss luras. Så fort Maldini är tillbaka från sin knäskada – sent i september – kommer han återigen att ingå i Milans fyrbackslinje. De 600 Serie A-matcherna kommer att bli fler.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A