”Var aldrig förstaval”

FOTBOLL

Otrygg, skadebenägen och svag – därför ger Svennis ”Isak” nobben

Sven-Göran Erikssons dom till Andreas Isaksson var grym.

”Du är petad och kan söka ny klubb”.

Nu kan Sportbladet avslöja spelet kring Svennis beslut.

– Isaksson var aldrig Erikssons förstaval, säger en källa med insyn i City till Sportbladet.

Utåt sett såg det ut som Andreas Isaksson, 26, fick chansen, och tog den, när han stod fyra ligamatcher i följd för Manchester City.

Fyra matcher som gav tre segrar, en oavgjord – och inga stora misstag från den svenske landslagsmålvakten.

– Just nu känner jag mig som etta, sa Isak till Sportbladet för bara fem dagar sen.

Den bistra sanningen är att han aldrig varit etta. En källa med god insyn i Manchester City berättar för Sportbladet:

– Sven är känd för att ha sina favoriter och Isaksson köptes av den förra tränaren. Eriksson såg aldrig Isaksson som ett förstaval.

I oktober gjorde Isaksson comeback i b-laget, efter en av alla skador. Då struntade Svennis i att se matchen. Istället satt han i en tv-studio.

Inget bra samarbete

– Isaksson har haft otur med sina skador och inte riktigt kommit in i det. Petningen är en direkt uppmaning att söka en ny klubb, säger källan.

Sportbladets källor, med mycket god insyn i Manchester City, menar att Isakssons samarbete med backlinjen inte flutit på lika bra som med konkurrenten, engelska U21-landslagsmålvakten, Joe Hart.

– Från läktarhåll är det uppenbart att Cityförsvaret inte känner samma trygghet med Isakssons spel med fötterna, säger Chris Bailey, Cityreporter på Manchester Evening News.

Eriksson, assisterande tränaren Hasse Backe och målvaktstränaren Eric Steele har noggrant studerat de både konkurrerande målvakterna och vägt fördelar och nackdelar hos dem båda.

Isaksson bedöms vara en mycket bra på att rädda skott, men sämre på att styra försvaret och i agerandet i straffområdet. Joe Hart anses starkare fysiskt starkare när Andreas Isaksson samtidigt haft återkommande otur med skador.

– Jag är övertygad om att Joe blir en stor målvakt. Han har en stor framtid. Det har Andreas också, säger Sven-Göran Eriksson.

”Han är inte glad”

Men när gårdagens träning på ett frostbitet Carrington, någon mil utanför Manchester, var slut vid ett-tiden kallade Svennis Isaksson till sig. En knapp halvtimme senare offentliggjorde Eriksson osentimentalt sitt val av förstemålvakt inför presskåren – utan att ha pratat med Joe Hart.

– Jag har pratat med Andreas i dag och självklart är han inte glad. På lördag spelar Joe Hart och han kommer vara min nummer ett under överskådlig framtid, säger Svennis och fortsätter:

– Jag blir inte överraskad och jag förstår om han (Isaksson) vill lämna klubben. Det var viktigt för spelarna att få ett besked innan transferfönstret öppnar i januari.

ARTIKELN HANDLAR OM