Mardrömslottning för Elfsborg

FOTBOLL

Svenska mästarna ställs mot Valencia vid seger

Foto: Mardrömmen Hur ska Elfsborg kunna stoppa storstjärnan David Villa.

:Elfsborg hade inte kunnat tänka sig en mycket värre lottning i Champions league-kvalet. Vid en eventuell tredje kvalomgång väntar det spanska storlaget Valencia.

– Det är givetvis en värdelös lottning, säger Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson till TT.

Svenska mästarna är på god väg att avancera till den tredje och sista kvalomgången till Champions league. Vid oavgjort eller seger i returmatchen hemma mot ungerska Debrecen på onsdag så står bara ett lag mellan Elfsborg och Europas mest prestigefyllda turnering.

Men det är inte vilket lag som helst.

Valencia slutade fyra i den spanska ligan förra säsongen och anses som ett av Europas bästa klubblag. Så sent som 2001 nådde laget Champions league-finalen för andra året i rad.

– Vi är inte där än, men det är en sporre i sig att veta att man får möta ett storlag om man går vidare, säger Stefan Andreasson strax efter lottningen som ägde rum i schweiziska Nyon på fredagen.

"Vi kan göra en bragd”

Samtidigt gör Elfsborgs sportchef ingen hemlighet av att han hoppats på en mer gynnsam lottning.

– Alla vet att ett svenskt lags chans är att ha en fruktansvärd tur i lottningen, och det hade vi absolut inte, säger han.

TT: Vilket lag hade ni hoppats få?

– FC Sofia, givetvis, säger han kort.

Även anfallsbjässen Mathias Svensson hade hoppats på en mer lyckosam lottning.

– Man hade ju hoppats på FC Sofia eller Tampere, nu fick vi det svåraste tänkbara om man ska vara ärlig, säger han.

Samtidigt erkänner han att ett eventuellt dubbelmöte med ett av världens bästa klubblag vore oerhört inspirerande, även om chanserna till avancemang är små.

– Får vi med oss ett hyfsat resultat på bortaplan så är det klart att allt kan hända.

– Men det ska mycket till för att det ska gå, tillägger Svensson.

Elmander mot Liverpool

Om Elfsborg går vidare från den andra kvalomgången väntar först en tuff bortamatch i Spanien 14 augusti. Returmatchen spelas 29 augusti. Men så långt fram vill inte Magnus Haglund se. Elfsborgs tränare koncentrerar sig på returmatchen mot Debrecen, där Boråslaget har ett utmärkt utgångsläge efter 1–0 på bortaplan i det första mötet.

– Lottningen är än så länge totalt ointressant, det är först på onsdag som det kan betyda något, säger han.

Det är inte bara Elfsborg som har tufft motstånd framför sig. För många av de svenska utlandsproffsen väntar svåra kvaluppgifter.

Johan Elmanders Toulouse möter förra årets finalister Liverpool, som dessutom vann turneringen 2005.

Landslagskollegan Marks Rosenberg i Werder Bremen fick vinnaren mellan slovenska Domzale och kroatiska Dinamo Zagreb på sin lott.

Marcus Allbäcks FC Köpenhamn får möta starka Benfica om laget lyckas behålla 1–0-ledningen i returmatchen mot Beitar Jerusalem. Ajax, med Kennedy Bakircioglü i laget, ställs mot vinnaren i mötet mellan Zilina, Slovakien, och tjeckiska Slavia Prag.

Här är hela lottningen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM