Kungen av Old Trafford

FOTBOLL

Det är Den Gode, Den Onde och Den Vackre i samma person.

Många älskar att hata honom för hans filmningar och gnäll.

Samtidigt hatar de sig själva för att de älskar hans fotbollskonster.

Det viktiga är att Cristiano Ronaldo har tagit över nu. Slutgiltigt. Han är den nye kungen på Old Trafford.

Foto: Överlägsen Allt spel gick via den lysande Christiano Ronaldo i går, enligt Sportbladet Peter Wennman. Han är för Manchester United vad Lampard är för Chelsea.

Sällan ser man en ensam spelare dominera en match så totalt som Ronaldo gjorde i Manchester Uniteds segermatch mot Newcastle (2-0).

Den största Premier League-publiken nånsin, 75 664, fick se en grym uppvisning av den unge portugisen. En sån där show man sällan skådar på den fotbollsscen som brukar vara kallt avvisande till soloartisters försök att skilja sig från mängden.

Men det har varit på gång ett tag nu, Ronaldos definitiva övertagande av makten i United, och jag tror att han från och med nu sitter orubbad på tronen så länge han själv vill.

Det är inte vem som helst som kan skaffa sig en sån position i en miljö smockfull av tradition, legender och starka personligheter, men Ronaldo har manövrerat sig fram med hjälp av magiska fötter och en tjurig envishet som tvingat ner allt motstånd.

Självklar auktoritet

Allt spel går nu via honom, allt bygger på att han springer, dribblar och skjuter sönder rubbet i sin väg.

Han gör precis som han själv vill.

Han tar hand om alla frisparkar, från alla håll och kanter, med samma självklara auktoritet som en Lampard eller Gerrard. Det är liksom ingen idé för nån annan att ens be om en chans.

Man kan ju räkna ut vad en sån som Wayne Rooney tycker om den saken. Man kan fundera varför Wayne vände ryggen till och såg ointresserad ut när Ronaldo sköt sin femtioelfte misslyckade frispark igår.

Spelade drömfotboll

Men gör man nu en sån match som Cristiano gjorde i går kan man inte hänga upp sig på dåliga frisparkar. Man kan möjligen hänga upp sig på att killen missade helt upplagda målchanser och hade två eller möjligen tre skott i stolpen, men det hade bara varit gångbart om United förlorat.

Nu spelade laget i stället rena drömfotbollen emellanåt. 2-0 borde varit 6-0

eller 7-0. Tempot drevs upp till milt vansinne och mitt i fartuppvisningen fanns det plats för smarta skarvningar, direktpass och läckra frispelningar.

Det mesta av godiset stod Cristiano Ronaldo för. Det var länge sen jag såg en spelare ha bollen så ofta och länge under en match, han for fram som en tornado på sin vänsterkant och lurade den stackars Stephen Carr i Newcastle så att denne måste ha vänt sig tre varv i sina egna kalsonger.

När Sir Alex Ferguson ombads kommentera Ronaldos insats sprack han upp i ett leende och svarade med ett ord:

- Marvellous!

Missar elefanten ...

Lika underbar är kanske inte tillvaron för Wayne Rooney just nu, eftersom mannen är smått desperat målsugen.

Då blir det som det alltid blir när man vill för mycket (fråga Shevchenko), man kan inte träffa ett elefantarsle med ett spjut från två meters håll.

Det är lika typiskt som att Ole Gunnar Solskjaer blir tvåmålsskytt på ren och skär bondtur.

Först får han Ronaldos stolpretur rakt på foten. Sen försöker han flytta sig ur vägen för Vidic"s skott, men touchar bollen med bakhasorna så den går i nät.

Tappat sitt flyt

Otroligt. Rooney sliter som en galning och blir mållös för första gången på åtta möten med Newcastle. Medan en rätt blek Solskjaer gör två strutar.

Men det är väl en måltjuvs signum, kanske.

Man United leder i alla fall ligan igen, på samma poäng som Chelsea. Vi får se hur länge det dröjer innan de andra i De Fyras Gäng, Arsenal och Liverpool, kryper upp därbakom.

Ronaldo

Wennman listar veckans...

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM