”Som att se en make applådera sin hustrus älskare...”

FOTBOLL

Bank: Lazio-fansen såg sitt lag fejka fotboll

Varför ska vi sammanfatta hur Lazio–Inter såg ut, när fansen redan gjort det åt oss?

På en banderoll i Curva Nord hade någon textat ”Scansamose”.

Det är romerska för ”vi står inte i vägen”.

Två lag spelade på Olimpico, i en match som handlade om ett tredje lag.

Någon gång i slutet av andra halvlek, efter att Thiago Motta nickat in 2–0 för Inter, började Lazio-fansen i Curva Nord sjunga en sång de sjungit tusen gånger förr:

– Chi non salta romanista è, hey! Den som inte hoppar håller på Roma!

Och alla hoppade.

Inter hoppade, Lazio hoppade, och någonstans fanns banderoller om att det just i dag fanns ett lag på planen och det laget hette InterLazionale.

Allt handlade om att inte Roma skulle vinna ligan, att Lazio inte på några villkors vis fick hjälpa dem att göra det. Dagen då till och med Daniele De Rossi höll på Lazio fick inte sluta med Lazio-vinst. Det var så överenskommelsen såg ut på läktarna.

Och på planen?

Innan vi går in på det måste vi se vilka lag det var som sprang in där.

Lazio har större delen av säsongen varit ett trasigt lag, sönderslaget av Claudio Lotitos benhårda konfliktpolitik. De har inte slagit ett enda lag som är bättre placerat än åtta (Genoa), de har inte slagit Inter i Rom på sju år, och i går skulle de – med Ledesma på läktaren och Rocchi på bänken – möta ett lag som just gått till final i Champions League.

”Såg en perversion”

Inter har ägnat veckan åt att flanera runt med fötterna i rosa sockervadd, höga på Camp Nou-endorfiner. Mourinho öppnade sista träningen på Appiano Gentile för fansen, för att ge lite extra energi, och inför matchen i Rom slöt Mario Balotelli fred med de nedresta fansen.

En match mellan en krisklubb och världens lyckligaste förening slutade 0–2.

Inget att snacka om, alltså?

Jo, allt.

I en halvlek såg matchen ut som många Lazio-matcher gör. När en bättre motståndare (Maicon, till exempel) pressar ner deras vingbackar tappar de sin offensiv – och när motståndaren börjar löpa genom deras backlinje blir de utdragna och taggiga och får svårt att försvara sitt mål.

En tapper Muslera i mål höll dem kvar i matchen lite för länge, så nickade Walter Samuel in 1–0 och sedan var resten fars och skam.

Pierpaolo Marino, Napolis förre sportchef, hittade rätt liknelse i natt:

– I kväll såg Olimpico en perversion. Det var som att se en make applådera sin hustrus älskare.

Jag har sett oändligt många italienska lag vika ner sig när deras säsonger är över. Jag har suttit på Olimpico och sett ett likblekt Parma lägga sig platt när Roma skulle vinna sin scudetto 2001. Det som drar ner den här matchen i dyn är inte det som hände på planen, även om det var själlöst, utan att det var en förlängning av en läktarpsykologi som inte ville se en fotbollsmatch.

Inter kommer att vinna Serie A, Roma kommer inte att göra det, och i dag ifrågasätter många systemet (det infördes i fjol) med delade speldagar i omgång 36. Det kan man göra, men den här situationen hade ju kunnat uppstå ändå.

De bryr sig inte ett skit

Lazios fans ville förlora en match, deras spelare var varken bra eller starka nog för att stå emot den viljan – och när Italien kritiserar dem i dag bryr de sig inte ett skit.

När Curva nord hyllade José Mourinho före och under matchen igår var det inte bara för att han är mannen som sänker Roma i ligan.

Det var lika mycket för att där andra ser en arrogant skitstövel ser de sig själva. Mourinho går sin egen väg, han struntar i etablissemanget, han retas med den goda smaken och han vinner.

Han är alltså allt det som Lazio vill vara. På en av banderollerna i curvan hade Lazio-fansen textat ”Mourinho – en äkta man i en fejkad sport”.

Sedan ställde de sig och såg sitt lag fejka fotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM