VECKANS ELVA 14/5

FOTBOLL

Under tidernas kallaste majvecka har två anfallare varit charterstrandsheta.

En VM-målvakt har hittat formen och fyra rutinerade mittfältare har visat vad kvalitet verkligen är.

Veckans elva lirar 4–3–1-2 – och tillsammans hade de lekt hem allsvenskan.

Målvakt:

Kim Christensen, IFK Göteborg. 13 matcher/12 insläppta

Fyra raka nollor nu för Christensen som med den här formtoppen har god chans att klara den sista gallringen till Danmarks VM-trupp. I fjol höll Christensen nollan 16 gånger. Nu är Kim uppe på fem och jakten fortsätter.

Backar:

Adam Johansson, IFK Göteborg. 10 matcher/0 mål

Johansson växer match för match och i takt med att lagkaptenen höjer sina prestationer lyfter IFK ur bottenträsket. Konkurrensen är inte mördande om högerbacksplatsen i den allsvenska elvan, men Adam förtjänar den i vilket fall som helst.

Juan Robledo, Mjällby. 10 matcher/0 mål

Mittbackskung när Elfsborg körde fast i sin offensiv på Strandvallen. Den store chilenaren är duellspelets kung och det är ingen tillfällighet att Maifs två senaste förluster – Djurgården och Trelleborg borta – kom när Robledo saknades.

Joel Ekstrand, Helsingborg. 10 matcher/1 mål

HIF var i gungning mot Gefle. Det var inte unge Ekstrand som för varje match växer in i sin ledarkostym. Dessutom gav Ekstrand – även om det var tursamt –HIF ledningen på Strömvallen.

Erik Edman, Helsingborg. 12 matcher/0 mål

Ånyo en nästintill perfekt insats av Edman. Ytterbacken förivrar sig aldrig, är lugn och trygg med bollen och influerar i stor grad den defensiv som HIF bygger sin suveräna serieledning på.

Mittfältare:

Wilton Figueiredo, Malmö. 11 matcher/4mål

Har under våren vuxit till en häpnadsväckande bra tvåvägsmittältare. Mot Åtvid vann Wilton boll, imponerade med ett snabbt passningsspel och dundrade in 3–1 från distans. Figueiredo är en av allsvenskans just nu bästa mittfältare.

Tobias Grahn, Mjällby. 11 matcher/1 mål

Vann boll på egen hand. Ställde om på egen hand. Gick på eget avslut. Och så hade Grahn satt Mjällby i förarsätet hemma mot Elfsborg. Somliga gnällde på gräsmattan – Grahn dominerade den.

Marcus Lantz, Helsingborg. 11 matcher/1 mål

Helsingborg låg under med ett mål. Helsingborg hade en spelare utvisad. Då lyfte sig Marcus Lantz ytterligare en nivå, tog ännu en löpning och misshandlade sig själv in i varenda närkamp. HIF mirakelvände mot Gefle – och härförare Lantz placerade in 3–1-målet på straff.

Martin Ericsson, Elfsborg. 9 matcher/3 mål

Stor offensiv regent i Elfsborgs storseger mot AIK. Delikat nedbröstning till 1–0, gjorde själv 2–0 och hade en fot med i allt tills han tvingades gå av med skadekänningar efter en dryg timme. Med Ericsson frisk och i form kan Elfsborg fortsätta jaga MFF och HIF.

Anfallare:

Ricardo Santos, Kalmar. 12 matcher/7 mål

Snygg nick till 1–0 på BP, bra passning till 2–0 och en eminent chipp förbi Benny Lekström till 3–0. Santos vann matchen på Grimsta åt Kalmar och imponerar just nu stort när KFF är på väg att resa sig ur gruset.

Denni Avdic, Elfsborg. 13 matcher/11 mål

Briljant avslut i krysset till 1–0 mot AIK och Avdic ordnade sedan själv straffen han placerade in till 3–0. Uppe på elva mål nu, trots att han bara spelat nio matcher från start. Det är bra. Så bra att Elfsborg nog inte ska räkna med att ha kvar Avdic i höst…

AVBYTARNA:

John Alvbåge – ÖSK, Michael Almebäck – ÖSK, Guillermo Molins – MFF, Daniel Larsson – MFF, Emir Bajrami – IFE, Rachid Bouaouzan – HIF, Jonas Henriksson – BKH.

ARTIKELN HANDLAR OM