Kaoset bakom målexplosionen

avKristoffer Bergström

Sportchefen om Mushekwi: ”Han hade hamnat i en tuff sits”

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Nyasha Mushekwi.

Nyasha Mushekwi kom från ingenstans och toppar nu allsvenskans poäng- och skytte­liga.

Bakom Djurgårdens succévärvning döljer sig en kaotisk historia.

Den börjar i Qatar i januari.

Nyasha Mushekwi sänkte Falkenberg på tio lyckosamma minuter. I mitten av andra halvlek nickade han in 1–0, stötte in 2–0 och tåade fram till Daniel Berntsens 3–0.

Djurgården vann med 3–1.

Två mål och en assist gör att den zimbabwiske anfallaren toppar allsvenskans skytte- och poängliga, men när det påpekas verkar han närmast förlägen.

– Det är bara fem mål. Det har bara gått sex matcher. Jag ser fram emot att se hur det kommer sluta, säger Mushekwi.

I februari dök en okänd 27-åring upp i Stockholm. Djurgården skrev på sin hemsida att Nyasha hade öst in mål i sydafrikanska Mamelodi Sundowns och varit utlånad till Belgien, men hur de fått nys om honom var hemligt.

– Det var möjligheter som öppnades upp för oss, sa sportchefen Bosse Andersson kryptiskt.

Kämpade i veckor

Vad som egentligen hade hänt var att Sundowns hade kommit överens med Al-Shamal från Qatar i januari 2015. Dit hade anfallaren flugit, beredd på att förstärka laget, då han fastnade i qatarisk byråkrati.

Al-Shamal hade redan fyra utlänningar, mer tillåter inte ligan, så för att få in honom i kvoten försökte klubben sälja någon av de andra spelarna.

I veckor kämpade de för att göra plats för Nyasha, under tiden kunde han inte spela matcher. Han satt fast och bara väntade.

Sista januari gav klubben upp och en besviken Nyasha flög hem till Sydafrika igen, trots att Sundowns inte hade räknat med honom i truppen.

Byråkratikaoset i Qatar blev ändå Djurgårdens lycka. För inte nog med att anfallaren stoppades från spel i Al-Shamal, under den plågsamma väntetiden stängde transferfönstret i de flesta ligorna.

”Hamnat i en tuff sits”

Djurgården stod plötsligt med en unik konkurrensfördel: det allsvenska fönstret var öppet, så i Sverige skulle Nyasha tillåtas spela. De bjöd in honom på provspel och skrev i början av april ett låneavtal som sträckte sig till augusti.

– Jag förstod att det var en bra spelare som hamnat i en tuff sits, så jag sa till Pelle (Olsson, tränare) att ”jag har ett ess i rockärmen”, säger Bosse Andersson.

Olsson ville egentligen ha truppen klar tidigare, men sa inte emot Bosse.

– Jag litade på honom in i det sista, säger tränaren.

Efter fem mål på sex omgångar konstaterar Pelle Olsson att sportchefen hade rätt.

– Det är många spelare som har kommit hit och haft bra record. Det tar lite tid att komma in i, men jag tycker att han har anpassat sig väldigt snabbt. Han var bra redan i träningsmatcherna.

Och framtiden?

Nyasha Mushekwi vet bara att han stannar i Djurgården till augusti,

Men han hoppas att sejouren blir längre.

– Jag vill fortfarande det, säger han.

Mushekwi är i topp i skytteligan

Nyasha Mushekwi, Dif 5 mål

Jo Inge Berget, Malmö 5 mål

Arber Zeneli, Elfsborg 4 mål

Johan Oremo, Gefle 3 mål

Nabil Bahoui, AIK 3 mål