Uppgifter: Spanien kan portas från EM

avMartin Tolén

Presidenten indragen i skandal: ”Kritiskt läge”

1 av 3 | Foto: AP
Ett EM utan Sergio Busquets (vänster), Koke och Gerard Pique?

2012 vann Spanien EM.

Men när EM i Frankrike inleds kan den regerande europamästaren saknas.

Enligt El Pais kan nationen uteslutas ur samtliga europeiska turneringar.

Det spanska landslaget har vunnit de två senaste EM-turneringarna och har kvalat in till mästerskapet i Frankrike i sommar.

Men när turneringen väl startar i början av juni kan stornationen saknas.

”Den mest kritiska stunden”

Enligt spanska El Pais hotas Spanien att uteslutas från EM och samtliga kommande internationella turneringar.

Anledningen är att spanska fotbollsförbundets president Ángel María Villar är indragen i en skandal där han anklagas för att ha gynnat de spanska klubbarna Recreativo Huelva och Teneriffa genom att låna ut pengar till dessa från förbundet.

Att ett förbund ger ekonomiskt stöd är förbjudet enligt Fifas stadgar och El Pais skriver att regelöverträdelsen kan leda till att Spanien inte får ställa upp i EM i sommar.

”Hotet från Fifa kan stänga av Spanien från EM och de spanska ligaklubbarna från internationella tävlingar. Det är en av de mest kritiska stunder som Villar haft under sina 28 år inom förbundet”, skriver El Pais.

Ska upp i domstol

Ángel María Villar, som även har uppdrag inom Fifa, ska upp i domstol för den misstänkta skandalen och anklagas för otillåten administration, förskingring och gynnande av tredjepartsklubb.

Redan 2008 var Villar inblandad i ett liknande fall och Spanien hotade med att dra sig ur EM, men den gången löste sig situationen efter ett möte med Sepp Blatter, skriver spanska AS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spanien

Fifa