Bortatröjan som väcker stor ilska

Publicerad:

FOTBOLL

Klubbens svar: ”Är en absurd attack”

Foto: Foto: sslazio.it

Lazios nya bortaställ stämplas av fransk press som ”fascistisk”.

Nu ryter klubben ifrån.

”Det är en absurd attack”, skiver klubbens marknadsansvarige Marco Canigiani i ett uttalande.

När Lazio kliver in på planen för Europa League-mötet mot ukrainska Dnipro i kväll kommer spelarna att vara prydda i helsvarta tröjor.

Något som fått stor uppmärksamhet i Frankrike.

”Kan få Di Canio att spela igen”

Ansedda tidningen Le Monde benämner Lazios nya bortaställ som ”svartskjortor”; en tydlig referens till de uniformer som bars under Benito Mussolinis ledning 1922-1943, vilket Fotbollskanalen tidigare i dag rapporterat om.

Le Monde skriver att ”tröjan skulle kunna få Pablo Di Canio att börja spela igen”, och påpekar att delar av Lazios Ultras har kopplingar till fascism.

”En absurd attack”

Nu fördömer Lazios marknadsansvarige, Marco Canigiani, Le Mondes artikel.

”Vi är chockade! Svart var den enda färg vi fick använda i Europa League på grund av Uefas regler, eftersom de klassar örnen på tröjan som en egen logga. I processen när denna tröja togs fram visade vi upp 20 olika förslag för Uefa innan vi till sist fick grönt ljus för denna. Vi hade gladeligen spelat i samma bortaställ som i fjol, men det fick vi inte. Tröjan var tvungen att vara svart eftersom vårt förstaställ är blått och vårt andraställ vitt. Attacken från den franska tidningen är absurd”, skriver Canigiani enligt La Gazzetta dello Sport.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN