Rasar – efter målen: ”Kunde ha uppfört sig bättre”

avFredrik Jönsson

Ilska i Sirius.

Laget åkte på dubbla straffmål bakåt och fick en spelare och tränaren Kim Bergstrand utvisad i premiärförlusten mot Hammarby.

– Jag är inte ensam i en sån här tvist. Jag tycker att fjärdedomaren kunde ha uppfört sig mycket bättre, säger Bergstrand.

– I mina ögon är det inte straff, säger Jesper Arvidsson.

Sirius hade en blytung premiär mot Hammarby.

Laget föll med 1–3 efter att ha fått två straffar emot sig och fick dessutom Ian Sirelius utvisad i början av andra halvlek.

– Vi gav bort den för snabbt och det var för få spelare som ville göra skillnad. Det var långt ifrån hur vi ville att det ska se ut, säger Kim Bergstrand.

Den första straffsituationen blev särskilt omdiskuterad.

”Kan inte förstå det”

Imad Khalili avlossade ett skott som täcktes av Jesper Arvidsson, till synes med armbågen.

– Jag tycker den är tuff, jag tycker inte jag blir större när han träffar. Nu träffar den knappt på handen, utan på axeln, eller baktill. Så jag tycker den är tuff, säger Arvidsson.

Med tuff menar du fel?

– I mina ögon är den det. Jonas (domaren) har en annan uppfattning, jag pratade med honom i halvtid.

I samband med straffen blev Sirius-tränaren Kim Bergstrand utvisad, han skickades upp på läktaren. Bergstrand klagade över en situation före straffen, en situation där Stefan Vecchia fick frispark emot sig.

– Jag frågade varför det blev frispark. Det är inget bra att visas ut, säger Bergstrand, som aldrig såg straffsituationen:

– Jag pratade med domaren om frisparken.

”Lätt för dem att provocera oss”

Ångrar du nu att du blev förbannad förut?

– Jag är inte ensam i en sån här tvist. Jag tycker att fjärdedomaren kunde ha uppfört sig mycket bättre. Det är så lätt för dem att provocera oss och sen göra så där.

Bergstrand har inte pratat med domarteamet efteråt.

– Det lönar sig sällan, säger han.

Huvuddomaren Jonas Eriksson uttalade sig om situationerna när han gick förbi mediekåren på Tele2 Arena.

– Jag fick se den tidigare. Det är Stefano Vecchia som försöker hålla borta honom och har handen i ansiktet, jag står två meter därifrån. Fanns inget tvivel att inte blåsa. Enkel frispark, inget jag vill ändra på i efterhand, säger Eriksson om frisparken på mittplan innan första straffen.

– Han gör sig större. Det är inte naturligt att spela med armen därute. Bollen träffar på armen, armbågen någonstans. Jag har inget annat val än att blåsa straff, säger Eriksson om den första straffen.

”Han ramlar väldigt lätt”

Ian Sirelius blev utvisad i minut 49, Sirius tvingades spela drygt 40 minuter med en man färre på planen.

– Han stannar upp. För mig på planen känns det knappt som jag rör honom, men han gör det väldigt bra och stannar upp sin löpning. Det ser värre ut än vad det är, tycker jag. Han förstärker lite, men han är före mig, säger Sirelius.

Ska det vara straff?

– Han ramlar väldigt lätt. Jag måste titta på det en gång, men jag tycker han förstärker. 

Är det hårt med rött kort?

– Ja, det tycker jag.

Jonas Eriksson står fast vid sin bedömning.

– Den nya regeln: om man försöker spela bollen och har möjlighet att spela bollen, då blir det en strafflindring, kan man säga. Då blir det bara gult kort. Men om man inte har chansen att spela bollen - och försöker dra, knuffa eller spela bollen med handen, är det den gamla regeln som gäller. Det vill säga rött kort, den så kallade dubbelbestraffningen, avslutar huvuddomaren.

ARTIKELN HANDLAR OM