Tankovic: ”Dags för Bajen att vinna guld”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Han nobbade IFK Norrköping.

Nu vill han bara en sak.

– Bajen har inte vunnit allsvenskan på länge så nu är det dags att vinna den, säger Muamer Tankovic, 22.

Anfallaren har tillbringat sex år ute på kontinenten (AZ Alkmaar, Fulham). Flera klubbar var också intresserade av Muamer Tankovics tjänster, däribland moderklubben IFK Norrköping.

– Det var intresse från Peking. Det kom till och med bud. Men snacket om att jag skulle ha valt Hammarby på grund av pengarna stämmer inte. Hammarby är ett spännande projekt som jag vill vara med på.

Men du pratar fortfarande lite östgötska?

– Nej... Gör jag? Den är i alla fall inte grov, säger anfallaren och skrattar.

”Vill vina en titel med Hammarby”

På presskonferensen uttryckte Tankovic sina högt ställda förväntningar på de kommande åren i Hammarby.

– Jag vill vinna en titel med Bajen. Jag är här för att göra mål. Bajen har inte vunnit allsvenskan på länge så nu är det dags att vinna den. Jag är en vinnarskalle som vill vinna allt som går att vinna.

Du ser Hammarby som en potentiell guldkandidat framöver?

– Absolut. Så som snacket gått så finns det inget som säger att vi inte ska vinna. Vi har en chans som alla andra och man spelar fotboll för att vinna.

Det blir höga förväntningar när man säger så..

– Så är det. Men det ska vara höga förväntningar. Vi spelar ju fotboll för att vinna matcher, för att vinna titlar. Nu kanske vi inte vinner SM-guld det här året eller nästa, men det ska vara målet. Hammarby har inte vunnit på ett bra jävla tag.

Får beröm av Jansson

Sportchefen Jesper Jansson njuter av Tankovics munläder.

– Det är väldigt positivt. Jag, Jakob (Michelsen, tränare) och Ola (Larsson, teknisk direktör) jobbar hela tiden för att få upp vinnarmentaliteten.

Vilken nivå håller du?

– Svårt att säga. Det är ju upp till andra att bedöma, säger Tankovic och fortsätter:

– Men jag har varit ute i Europa i sex år och gjort det väldigt bra. Jag tror inte allsvenskan är svårare än det. Jag vill visa vad jag går för, dominera, göra mål varje match och allt det där. Sen får vi se om det händer, men det är målet.

”Vill inte spela i allsvenskan tills jag dör”

Vill du ut i Europa igen?

– Jag är 22 år gammal. Jag vill inte spela i allsvenskan tills jag dör. Jag vill ut igen. Hjälpa Hammarby, sen kan Hammarby hjälpa mig och någon utländsk klubb kanske köper mig. Då hjälper jag Hammarby igen så att de kan jobba vidare på ett bra sätt.

Vilken är favoritpositionen?

– Släpande anfallare. Det är min bästa position men jag kan också vara ren striker eller vänsterytter.

Utöver Tankovic har Hammarby nyligen gjort klart med Oscar Krusnell, 18 och norske supertalangen Sander Svendsen, 20.

Svendsen – ett kap

Svendsen har gjort över 100 matcher i den norska ligan och är rutinerad för sin unga ålder. I våras rankade Tuttosport Svendsen som en av Europas 98 största talanger i tävlingen ”Golden Boy”.

– Det var kul såklart. Coolt att få vara med på samma lista som många stora namn. Men jag fokuserar på det som händer på fotbollsplanen.

Du anses vara ett stort kap för Hammarby?

– Det är roligt att höra att klubben och publiken känner så. Karriären har gått upp och ner som ung fotbollsspelare och jag debuterade ju redan som 15-åring. Nu hoppas jag att det äntligen ska gå rakt upp.

Wiland: "Hoppas att jag för en nytändning" 02:31
ARTIKELN HANDLAR OM