Ännu en elitspelare misstänks för skandalen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Matchfixningsutredningen kring IFK Göteborg-AIK växer.

Ytterligare en person, också han tidigare elitspelare i fotboll, har delgivits brottsmisstanke för mutförsöket på två miljoner kronor till en AIK-spelare för att avsiktligt förlora mot IFK Göteborg.

– Det handlar om de två som var med vid det aktuella tillfället, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

I mitten av juni avslöjade Sportbladet att en före detta stjärna i AIK delgivits brottsmisstanke för sin delaktighet i försöket att via en större muta till en spelare i AIK få honom att avsiktligt förlora mot IFK Göteborg.

Mutförsöket blev känt i förväg och stormatchen, som skulle ha spelats 18 maj, flyttades fram med mycket kort varsel och under uppmärksammade former.

Matchen mellan lagen spelas i stället på torsdag på Gamla Ullevi.

Sportbladet kan nu avslöja att, förutom den tidigare AIK-stjärnan, har ytterligare en person delgivits brottsmisstanke för sin inblandning i matchfixningsförsöket.

Utredningen kan växa

Enligt Sportbladets uppgifter erbjöd den nu misstänkte mannen som är i 35-årsåldern, och som också är före detta elitspelare i fotboll i Sverige, tillsammans med den tidigare AIK-stjärnan den nuvarande AIK-spelaren två miljoner kronor för att se till att AIK skulle förlora mot IFK Göteborg. 

– Jag kan inte kommentera några detaljer, deras roller eller hur de misstänkta har agerat, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström till Sportbladet.

– Det är två personer som har delgivits brottsmisstanke för grovt givande av muta. Det handlar om de här två personerna som var med då. 

Enligt Hanström har det hållits över 30 förhör hittills, men åklagaren kan inte säga när beslut om eventuella åtal kommer.

– Det är ett prioriterat ärende och en aktivt pågående förundersökning. Det är inget som har lagts på hög.

Hanström utesluter inte att utredningen växer ytterligare, kanske till och med att omfatta andra matchfixningsförsök.

– Vi tittar brett. När det gäller de här två misstänkta så tittar vi på deras kontaktnät, på deras ekonomi och så vidare för att skapa oss en bild. Vi försöker ta reda på så många omständigheter kring det som hände som möjligt. Både sådant som talar emot och för de misstänkta.

Kommer fler personer bli delgivna brottsmisstankar?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det stora flertalet förhör är redan hållna, men det kommer bli uppföljande förhör, säger Hans-Jörgen Hanström.

Sportbladet har sökt den nye brottsmisstänkte mannens advokat för en kommentar.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.