Specialhjälpen som räddade U21-EM för Strandberg

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

LUBLIN. Han gjorde första matchen från start på tre månader och nätade direkt. 

Landslagets specialhjälp har räddat Carlos Strandbergs mästerskap.

– De skötte det riktigt snyggt, säger anfallsstjärnan.

Carlos Strandbergs klubbsituation gjorde att uppladdningen inför U21-EM blev långt ifrån den bästa. Anfallaren fick, på grund av Fifa:s regler, inte spela matcher med Club Brügge när han var tillbaka i den belgiska klubben efter utlåningen till Westerlo. 

Sedan dess har Strandberg fått specialhjälp från landslaget för att komma i matchform, samtidigt som han tränat med Club Brügge och Häcken.

– Jag fick hjälp av Håkan och alla andra ledare. De pushade mig och gav mig olika övningar och vad jag skulle tänka mentalt och så. Det tycker jag spelade en stor roll i det hela.

– Det har hjälp mig på vägen trots den svåra tiden när jag inte fick spela något, säger han.

Hur svårt är det att komma upp i matchtempo på träning?

– Om du sköter träningen rätt kan du komma upp i nivå, men samtidigt måste du ändå spela för att komma in i matchtempo. Det handlar om balans, men jag tycker att de skötte det riktigt snyggt.

Landslagets fystränare, Thomas Lindholm, har hållit regelbunden kontakt med Strandberg inför mästerskapet och är nöjd med anfallarens framsteg. 
– Han har gått såhär jämfört med vår förra samling, säger Lindholm och vinklar handen uppåt. 
– Han har fortfarande ingen matchträning, men rent fysiskt sätt ser alla värden mycket bättre ut. Han tappar i slutet, det gör han, men så länge han gör ett mål varje match är jag nöjd. 

”Har varit tufft”

I matchen mot Polen fick Strandberg chansen från start och satte 1-1-målet. Mycket talar för att han även får starta mot Slovakien, men förbundskapten Håkan Ericson ser inte stjärnan är redo för 90 minuter. 

– Jag vet inte hur långt borta det är. Det var ett tag sedan jag spelade, men vi får se vad som händer, säger Strandberg själv. 

Hur har det varit att komma in i matchtempo igen? 

– Det har varit lite tufft, men det känns okej ändå. Jag har fått bra med speltid. Det var ett tag sedan jag spelade så det är kul att jag har fått förtroende från tränaren.

Sverige måste alltså vinna mot Slovakien för att ha chansen att gå till semifinal. Samtidigt måste Polen ta minst en poäng mot England om Sverige ska bli gruppettan. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.