”Varit för ärlig – inte tillräckligt politisk”

Han tog U21-landslaget till två raka EM varav ett slutade med guld.

Trots det tvingades Håkan Ericson bort som förbundskapten.

– Möjligtvis har jag varit för ärlig någon gång. Jag har inte varit tillräckligt politisk, säger han till Fotbollskanalen.

Håkan Ericson tog över det svenska U21-landslaget 2011 och har sedan dess – minst sagt – varit framgångsrik.

2015 ledde han Sverige till vinst i U21-EM, och blev med det första svenska laget någonsin som tog ett guld i ett ungdomsmästerskap för herrar.

Men nu är eran slut.

Förlustmatchen i EM mot Slovakien i går (0–3) var hans sista som förbundskapten. Det är sedan tidigare klart att han inte får någon förlängning av förbundet, vilket har ifrågasatts.

– För mig är det liksom bara ett frågetecken. Vi vet ju inte vad som har hänt, men någonting är det ju som inte har funkat på förbundsnivå. Det måste det vara, sa Hasse Backe i Kanal 5 i går.

”Helt ofattbart”

Han fick medhåll av experten Johan Arneng.

– För mig är det helt ofattbart, menade han.

På fredagens presskonferens berättar dock Ericson att han tror sig veta förklaringen till varför han tvingas bort.

– Möjligtvis har jag varit för ärlig någon gång. Jag har inte varit tillräckligt politisk. Det kan vara en del i det. Jag var besviken på att inte fått förfrågan i A-landslaget, men ingen kan ju kritisera Janne Andersson, säger han till Fotbollskanalen.

Han vill efter det dock ”inte gå in på fler detaljer”, och någon konkret förklaring från förbundet finns inte.

– Jag kan inte svara på det, jag har inget konkret. Jag har givetvis tankar och saker jag tror har påverkat. Men det är mina egna tankar. Jag känner att motiveringen att inte fortsätta som U21-förbundskapten är att de tror att jag är färdig med det här jobbet, att hitta motivation till att fortsätta, säger han till Expressen.

”Tack livet”

Det är heller inte klart vad Ericson ska göra i fortsättningen. Men han medger att det finns ett stort intresse.

– Jag letar fortfarande och diskuterar fortfarande med några trådar. Det är allt från att vara tränare igen, för klubblag eller landslag. Men jag har även kontakt i näringslivet där det finns förfrågningar. Ett annat alternativ är att arbeta som föreläsare, säger han, och fortsätter:

– Jag har skickat cv:n till lite olika hörn i världen. Både vad gäller klubblag och landslag.

Håkan Ericson avslutar sin tid som förbundskapten med:

– Tack livet, det har varit häftigt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.