Hotet mot Sverige: De tjänar på att förlora

Bättre för Vitryssland att förlora mot Holland och Frankrike

avJohan Flinck

FOTBOLL

Vitryssland avslutar VM-kvalet mot Holland och Frankrike och kan hjälpa Sverige till VM.

Men nu visar det sig att vitryssarna får en klart enklare väg till nästa EM om man inte vinner någon av matcherna.

– Så kan de faktiskt diskutera. Det finns en rim och reson i det, säger landslagschefen Lasse Richt.

Foto: TT

Vitryssland kan öppna upp Sveriges väg till VM i sina två avslutande kvalmatcher.

Tar man poäng mot Holland hemma i morgon efter att Sverige besegrat Luxemburg så har Sverige säkrat andraplatsen i gruppen redan före Blågults sista match mot Holland.

Skulle Vitryssland ta poäng av Frankrike i sista matchen i Paris vinner Sverige gruppen och tar en direktplats till VM om man tar full pott i sina två sista matcher (troligen räcker det med fyra poäng).

Mindre incitament att vinna

Men Uefas beslut att klubba igenom nya landslagsturneringen Nations League i slutet av september ger Vitryssland definitivt ett mindre incitament att ta poäng mot Holland eller Frankrike.

I Nations League som börjar spelas nästa höst delas nämligen alla Europas 55 landslag in i fyra divisioner baserat på Uefas landslagsrankning efter att VM-kvalet är färdigspelat (men före playoff). De 12 främsta på rankningen kommer att hamna i förstadivisionen (League A), lag 13–24 i League B, lag 25–39 i League C och lag 40–55 i League D.

Från varje division går sedan det bästa laget som inte kvalat in den vanliga vägen till EM 2020 (se turneringsformat i videon och faktarutan nedan).

Vitryssland på gränsen

Vitryssland ligger just nu 41:a på Uefarankningen vilket innebär att man ”bara” behöver vinna divisionen med de 16 sämsta nationerna – blåbären – i Europa för att gå till EM 2020. Skulle man ta poäng i någon av de två sista VM-kvalmatcherna ”riskerar” man att kliva upp två placeringar på rankningen och hamna i League C, som naturligtvis är mycket tuffare att vinna.

Detta scenario var, den annars så välunderättade, landslagschefen Lasse Richt omedveten om.

Vad tänker du om det?

– Jag tror inte att de diskuterar så. Men så kan de faktiskt diskutera. Det finns en rim och reson i det. Men jag tror att man spelar för att vinna sina matcher och inte för att förlora sina matcher, säger Richt.

”Konspirationsteorier hur du än gör”

Vitryssland har inte verkat särskilt motiverat i höst. Under förra samlingen förlorade man först mot Luxemburg för att sedan uppträda lika uselt som håglöst i 4–0-förlusten mot Sverige.

Det har framförts kritik internationellt mot just att länder som inte har något att spela för i slutet av VM-kvalet kan ”lägga sig” för att hamna i så svag division i Nations League som möjligt.

Men vad tänker du om att det finns ett system som bäddar för misstankar om läggmatcher?

– Det finns konspirationsteorier hur du än gör. Det går nog inte att komma på något system som det inte finns en baksida med.

Sverige ligger på 16:e plats och ser med största säkerhet ut att hamna i League B.

✓ Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player