Blåvitt går minus igen – tvingas spara mer på spelartruppen

Kassören: ”De senaste fem, sex åren har alla hängt på repen vid något tillfälle, även Malmö FF”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg är ett mittenlag – och kommer dessutom gå minus ekonomiskt igen.

Nu ska det sparas ytterligare i spelarbudgeten för 2018.

– Norrköping lyckades vinna SM-guld under ett år när de inte ens låg topp fem i lönebudgeten, säger kassören Jakob Andreasson.

Under tisdagskvällen hade IFK Göteborg ett extra årsmöte för att rösta igenom stadgeändringar och ett informationsmöte för medlemmarna för att uppdatera om läget för den under flera år hårt ekonomiskt trängda storklubben.

När kassören Jakob Andreasson tog över scenen kom beskedet som de 213 närvarande Blåvittanhängarna i Ullevi Lounge inte ville höra.

För få spelarförsäljningar

Fjolårets överskott på nära sex miljoner kronor kommer IFK Göteborg, trots hårda besparingar, inte nå upp till under 2017.

– Vi kommer inte nå ett nollresultat, sa Andreasson från scenen. Vi har varit bra på att sänka kostnaderna, men vi har inte lyckats lika bra på intäktssidan.

– Tyvärr har vi inte haft så många spelarförsäljningar som vi hade hoppats på, vidareförsäljningar ger inte de intäkter som det spekulerats om i media och vi har haft en svagare utveckling på företagsmarknaden (sponsor) än vad vi hade hoppats på, sa IFK Göteborgskassören.

När Sportbladet följer upp med frågor efter medlemsmötet utvecklar Jakob Andreasson något kring vad som krävs för att IFK Göteborg ska få en ekonomi i balans under 2018.

– Vi kommer ha mycket lägre kostnader från början. Vi har gjort en antal neddragningar under året. Nästa år ska spelartruppen vara färdigbesparad. Hittills har vi haft en för dyr trupp.

Ska spara mer i truppen

Är ni hamn där redan eller finns det en bit kvar att spara på spelartruppen innan ni är där?

– Ja, det gör det. Men jag vill inte kommentera i vilken omfattning. Den truppen vi sätter i januari 2018 ska vi klara av att bära ekonomiskt. 

Vad innebär det sportsligt?

– Vår grundanalys är att vi fortfarande kommer ha en av de största spelarbudgetarna i allsvenskan. Det handlar om att hitta en balans mellan egna, unga tillräckligt bra spelare kryddat med spetsspelare. Det är Mats Grens jobb att få ihop den mixen. Det kräver kanske fler unga spelare som bär upp för att han ska kunna ha pengar att satsa på etablerade spelarna. 

– Norrköping lyckades vinna SM-guld under ett år när de inte ens låg topp fem i lönebudgeten, säger Andreasson.

Hur viktigt är det att nå Europaspel eller att ni säljer spelare för större summor 2018 för att ni inte ska gå med förlust?

– Vi budgeterar aldrig med Europaspel, det är det första. Jag vet inte om vi även nästa år kommer ha ett visst behov av ett transferöverskott. Vi har det i årets budget. Jag kan inte svara på det än. 

Hammarby undantaget

– Det är möjligtvis bara Hammarby, som har så stora publikintäkter, som har klarat sig enstaka år utan större transferintäkter. 

– Alla i lag i elitfotbollen i Sverige har en ekonomisk utmaning, med några få undantag just nu. Ser man på de senaste fem, sex åren har alla hängt på repen vid något tillfälle, även Malmö FF.

Hur är agentarvodena i år?

– De är väsentligt lägre. Vi har gjort färre transfers. 

För några år sedan gjorde IFK Göteborg tvåsiffrigt miljonunderskott och det var stor kris. Är ni ur den farozonen?

– Det blir väldigt spekulativt. Med en tredjedel kvar av året bedömer vi att vi har svårt att nå ett nollresultat. Vi vill signalera till medlemmarna vart vi är på väg, men vi vill inte prata i några siffror alls, säger Jakob Andreasson.

– Det var värre för några år sedan när föreningen tvingades sälja Kamratgården, men hade fortsatt höga kostnader. Kostnadssidan tycker jag vi har fått bättre kontroll på nu.

ARTIKELN HANDLAR OM