Mejla

Emelie Fredriksson

Fredriksson: De åker ur – tyvärr

FOTBOLL

Efter vinsten i dag får Kopparbergs/Göteborg packa ner guldhattarna till Linköping nästa lördag.

Mer rafflade är det i bottenstriden, där Umeå ser ut att bli nykomling nummer två att tvingas ta klivet ner direkt igen.

Det här var söndagen som damallsvenskan kunde avgöras, men jag tror att alla på förhand var rätt överens om att det är först nästa helg som Göteborg kan förbereda skumpa, guldhattar, tröjor och ballonger.

Att Rosengård skulle förlora mot redan utslagna jumbon Uppsala kändes väldigt avlägset och dominansen var som väntat total.

Ändå gick de till halvtidsvila med 0–0 på tavlan i Malmö. Att det gått troll i FC Rosengårds anfallsspel visste vi redan långt innan landslagsuppehållet. Men såhär?

Det krävdes en kylig straff från Jelena Cankovic i början av andra halvlek innan målen av Mimmi Larsson, Anna Anvegård och även Nathalie Björn trillade in.

Ungefär samtidigt visade Göteborg den effektivitet som var så signifikativ för Rosengård – och inte dom – fram till hösten i år.

Guld nästa helg

En chans var det enda som behövdes för Natalia Kuikka efter Rebeckas Blomqvists framspelning och sedan hade Växjö ingen chans i den matchen.

Guldstriden lever därmed vidare till den nästsista omgången, men längre än så klarar den väl sig ändå inte?

Linköping spelade bort sig själv från tredjeplatsen idag och då tror jag inte att de står emot när Göteborg kommer på besök nästa söndag.

Då är det större dramatik i den motsatta delen av tabellen.

Djurgården tappade en trepoängare till förlust i slutminuterna mot Eskilstuna som också kämpar för nytt kontrakt, medan Piteå fixade en urstark trepoängare på tilläggstid. Puh!

Där bakom åkte nykomlingen Umeå på stordäng av Kif Örebro redan igår vilket gör dem till huvudkandidat att göra sin nykomlingskollega Uppsala sällskap ner i Elitettan igen. Tyvärr måste jag säga.

Lagbygget har raserat

Umeå imponerade stort i år, och var som bäst uppe på en sjätte plats i tabellen. Men under hösten har lagbygget inte fungerat alls lika bra och nu har det inte blivit en vinst sedan augusti.

Självförtroendet är som bortblåst, och inte minst som nykomling och för deras sätt att spela är det av allra största vikt. Laget har fortfarande allt i egna händer då de möter bottenkonkurrenten Djurgården hemma nästa omgång, och vid en vinst där kan även avståndet till Växjö vara uppätet.

Det kommer säkerligen bli lika rafflande bottenmöten nästa helg som den här.

Och den som vill fokusera fullt ut på Göteborgs möjliga jubelföreställning kan få se en annan minst lika spännande fajt helgen efter.

Den som gäller vinna eller försvinna.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Av: 

Emelie Fredriksson

Publisert:

LÄS VIDARE

Damallsvenska panelen: ”Segers ögon sa allt”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!